Iako danas svugdje oko sebe nailazimo na „fancy“ recepte za razne kolače i torte, uglavnom one s nekoliko vrsta čokolade i puno dodataka i ukrasa, ponekad se zaželimo nešto jednostavnijih okusa. Zaželimo se starinskih okusa i slastica koje su naše nane spremale još u mladosti. Jedan od takvih je pita od jogurta, a najfiniji recept pronašle smo kod Sandre Gašparić, osnivačice poznate platforme Reci Peci. Priprema je jednostavna, stoga ne morate čekati dan kad ćete imati cijelo jutro slobodno samo da biste pripremile ovaj kolač.
Sastojci
Za tijesto:
- 350 g brašna
- 140 g šećera
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 180 g margarina ili maslaca
Za nadjev (za jogurte i vrhnje mjera su pakiranja od 180 g):
- 250 g šećera
- 2 čvrsta jogurta
- 2 tekuća jogurta
- 2 kisela vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica oštrog brašna
- 4 bjelanjka
Pročitajte više: Veganski tiramisu – recept za drugačiju varijantu klasične poslastice
Priprema
- Za tijesto je potrebno pomiješati brašno sa šećerom, praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom.
- Dodati žumanjke, kiselo vrhnje i margarin izrezan na komadiće.
- Mijesiti rukama kako biste u početku dobili sitne mrvice, a potom gnječeći dlanovima umijesili glatko prhko tijesto.
- Tijesto podijeliti na dva dijela i omotati folijom.
- Jedan dio pospremiti u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač.
- Za nadjev je potrebno pomiješati jogurte i vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom.
- Postepeno umiješati i brašno te na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
- Onaj dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljati na veličinu dna lima u kojemu će se pita peći i premjestiti ga u lim koji ste prethodno namastili i pobrašnili.
- Preko tijesta istresti nadjev, a potom preko nadjeva naribati na ribež ravnomjerno onaj dio tijesta koji je bio u zamrzivaču.
- Sve skupa 35 minuta peći u pećnici prethodno ugrijanoj na 175ºC oko 35 minuta.
Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!
Kako se poslužuje pita od jogurta?
Pita od jogurta može se poslužiti na razne načine, tako da u njoj uživaju baš svi. Evo nekoliko ideja.
- Svježe voće: Osvježite pitu dodavanjem svježeg voća po izboru, kao što su jagode, maline, borovnice ili kriške kivija. Tako ćete sočnost podići na novi nivo.
- Med i orašasti plodovi: Prelijte pitu medom i pospite nasjeckanim orašastim plodovima poput badema, lješnjaka ili oraha. Osim okusa, poboljšat ćete i teksturu slastice.
- Šećer u prahu: Tako ćete uživati u još slađem okusu, a poslužit će i kao dodatna dekoracija!
- Šoljica kafe ili čaja: Pita od jogurta je odličan pratilac za šoljicu omiljenog napitka.
U slast!
Foto: Canva / Reci Peci