Omiljena italijanska poslastica obično dolazi u samo jednoj varijanti – no, ljudske potrebe i maštovitost omogućile su nam da poslastice prilagodimo sebi. Ako ste veganka ili jednostavno želite da probate veganski tiramisu, recept koji smo pronašle na The Banana Diaries oduševit će vas svojim ukusom i jednostavnom pripremom. Za ovaj će vam recept trebati samo 20 minuta!
Veganski tiramisu – recept
Sastojci za piškote
- 250 g brašna (može i bez glutena)
- 20 g kukuruznog škroba
- 1 žlica praška za peciva
- pola žličice sode bikarbone
- 120 ml aquafabe, tekućine iz limenke slanutka
- 150 g šećera
- 1 žličica cream of tartar ili, ako ga nemate, praška za peciva
- 50 g veganskog jogurta ili nezaslađenog sosa od jabuke
- 2 žlice ulja od avokada
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- malo ekstrakta badema
- 30 g šećera u prahu
Ovaj dio možete preskočiti i jednostavno kupiti piškote, no imajte na umu da u tom slučaju recept neće biti veganski jer se one rade s jajima.
Pročitajte više: Mramorni kolač po starinskom receptu – baš kakav treba biti
Sastojci za kremu i dekoraciju
- 2 pakiranja veganskog mascarponea sobne temperature
- 115 g veganskog maslaca sobne temperature
- 140 g šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- malo morske soli
- 15-ak grama kakaa
- 1 šalica espressa
- tučeno kokosovo vrhnje, po želji
Od opreme pripremite tepsiju, papir za pečenje, džezvu i štapni ili ručni mikser.
Pročitajte više: Lava cake – recept za legendarnu čokoladnu poslasticu
Priprema – piškoti
- Zagrijte pećnicu na 180°c. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli pomiješajte aquafabu i cream of tartar na visokoj brzini 2-3 minute. Malo po malo dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dodate svih 150 grama. Nakon toga brzo miješajte još 5 minuta.
- Zatim dodajte ekstrakt vanilije i badema, ulje avokada, maslac i jogurt. Miješajte dok se ne sjedini.
- Dodajte brašno u smjesu i lagano umiješajte. Ne miješajte puno, smjesa treba da bude gusta.
- Oblikujte piškote i pospite ih šećerom u prahu. Razdvojite ih i pažljivo položite na papir za pečenje, odnosno u tepsiju.
- Pecite 10-15 minuta. Ostavite ih da se hlade, najbolje čak do sljedećeg dana.
Pročitajte više: Volite šumsko voće? Ova mileram torta zasladit će vaš dan
Priprema – krema za veganski tiramisu
- Prvo istucite vrhnje. Učinite to rukama ili mikserom. Imajte na umu da će mikserom biti puno brže. Tucite polako. Ako koristite mikser, krenite s najnižom brzinom, pa polako ubrzavajte ako želite, sve dok ne dobijete prozračnu smjesu. Ostavite da se hladi u frižideru.
- Veganski mascaropne stavite u veliku zdjelu i promiješajte sa šećerom dok se smjesa ne sjedini i bude kremasta. Oko 3 minute.
- Sjedinite tučeno vrhnje i mascarpone. Radite to polako, dodajući trećinu po trećinu vrhnja. Tako neće izgubiti svoju ugodnu teksturu. Dodajte vaniliju i malo soli za ukus.
- Skuhajte kavu. Kad se malo ohladi, piškote umočite u kavu, ali možete preskočiti one koje idu u skroz donji red kako biste dobili na čvrstoći.
- Slažite sloj piškota, pa sloj kreme i tako dok ne dođete do vrha. Ravnomjerno raspoređujte sastojke.
- Kad ste gotovi, stavite svoj veganski tiramisu da se hladi nekoliko sati, najbolje preko noći. Prije posluživanja, pospite kakaom.
U slast!
Foto: Canva