Iako se pekare nalaze na svakom ćošku, miris, okus i kvaliteta domaćeg kruha su neprocjenjivi. Njegova hrskava kora i mekana unutrašnjost savršeni su za hladne jesenje i zimske dane, a njegova priprema ne mora biti toliko teška koliko možda mislite. Neka vašom kućom zamirište domaći kruh, recept donosimo u nastavku!
Domaći kruh – recept koji će oduševiti vaše nepce
Sastojci:
- 30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
- 30 g šećera
- 30 g soli
- 625 ml mlake vode
- 500 g oštrog brašna
- 500 g glatkog brašna
- brašno za posipanje
- malo maslaca
Pročitajte više: Cezar salata – klasični recept za gurmansko iskustvo
Za uspješnu pripremu slijedite ove korake
- U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac. Dobro ih promiješajte kako bi se otopili. Posudu pokrijte tanjirićem i pustite da uzađe.
- Kad se kvasac digne, ulijte ga u mješavinu brašna i soli. Miješajte kuhačom dok se tekućina ne sjedini. Smjesu potom istresite na čistu radnu površinu.
- Tijesto zamijesite rukama. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, posipajte po njemu malo brašna. Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte sve dok ne postane glatko.
- Dobijeno tijesto pospite brašnom i vratite u posudu, prekrijte ga prozirnom folijom i krpom. Stavite na toplo mjesto na sat vremena kako bi se tijesto dignulo. Ako želite da ubrzate proces, pećnicu zagrijte na 50°C, a zatim je isključite te u nju stavite prekriveno tijesto.
- Kad se tijesto digne, stavite ga na čistu radnu površinu i mijesite 1-2 minute kako biste iz njega izbacili zrak. Oblikujte svoj kruh pa ga zarežite po vrhu. Stavite ga u pleh i pustite da se ponovo digne. Kad se veličina kruha udvostruči, zagrijte pećnicu na 225°C i stavite peći kruh.
- Kruh pecite 25-35 minuta. Ako niste sigurni kad je kruh gotov, izvadite ga, okrenite i pokucajte po dnu. Ako zvuči šuplje, pečen je. Ako ne, vratite ga natrag u pećnicu.
Ostavite kruh da se ohladi pa ga tek onda režite. Možete biti maštoviti i poigrati se s oblikovanjem kruha, a u njega možete dodati i začine, masline ili maslinovo ulje. Domaći kruh možete jesti i do nekoliko dana jer svoju svježinu zadržava duže od kupovnog.
Autorica: Ivana Paušić
Foto: Canva