Pripremate se za rođendansku proslavu? Ova čoko torta je ‘must’!

Na spomen riječi „slastica“, mnogima će na pamet prva pasti – čokolada! Ona je kraljica svijeta slastica i nezaobilazan dio raznih druženja i proslava. U nastavku donosimo jedini recept koji vam je potreban za savršenu čokoladnu tortu, a savršena čoko torta skriva i neke tajne… Mi vam danas otkrivamo koje!

Ovaj čarobni recept pronašle smo na Natašinim slasticama. Tortu vole ama baš svi ljubitelji čokolade, ali u njoj, naravno, najviše uživaju djeca. Zapamtite, ključ je u kvaliteti čokolade, pravilnoj mješavini sastojaka i kontroliranom pečenju.

Recept čoko torta

Sastojci

Za biskvit:

  • 12 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 9 žlica brašna
  • 7 žlica kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 4 pudinga od čokolade
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica šećera
  • 250 g margarina sobne temperature

Ostalo:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 6 žlica marmelade od marelice

Za dekoraciju:

  • 4 vrećice kreme za torte od čokolade
  • 400 ml hladnog mlijeka

Sastojci za ganache glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • po želji čokoladice razne za dekoriranje

Pročitajte više: Lava cake – recept za čokoladno savršenstvo


Priprema

Kakao biskvit:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa u bjelanjke dodajte prstohvat soli te izradite u čvrsti snijeg.
  2. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite mikserom.
  3. Prašak za pecivo dodajte u brašno i promiješajte žličicom. Dodajte i kakao, promiješajte i prebacite u žumanjke. Sjedinite mikserom.
  4. Dodajte dio bjelanjaka i lagano pjenjačom pomiješajte do pola. Dodajte i ostatak bjelanjaka i sjedinite pjenjačom, ali čim smjesa postane ujednačena prestanite sa miješanjem da smjesa ne padne.
  5. Na dno kalupa od 26 cm postavite masni papir i ulijte smjesu, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C, 35 do 40 minuta.
  6. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga razrežite na tri jednaka dijela.

Čokoladna krema:

  1. Puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
  2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok smjesa ne postane gusta.
  3. Sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu. Miksajte dok se čokolada ne istopi.
  4. Prebacite puding u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  5. Ohlađenoj smjesi skinite prozirnu foliju, izradite mikserom i dodajte izrezani margarin sobne temperature kojeg dobro sjedinite.

Vrhnje za šlag izradite u čvrsti šlag.


Pročitajte više: Zamamni kolač od rogača unijeće miris Mediterana u vaš dom


Kako složiti ovu čokoladnu tortu?

  1. Biskvit premažite sa 3 žlice marmelade.
  2. Pola kreme.
  3. Pola čvrsto izrađenog vrhnja za šlag.
  4. Biskvit premažite sa 3 žlice marmelade.
  5. Ostatak kreme.
  6. Ostatak čvrsto izrađenog šlaga.
  7. Biskvit lagano pritisnite prstima.

Ganache glazura:

  1. Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru da se ugrije toliko da može topiti čokoladu.
  2. Prelijte vrhnje za šlag preko isjeckane čokolade za kuhanje i miješajte dok se čokolada ne otopi, ostavite da se ohladi i počne lagano stezati.

Kremu za torte od čokolade izradite sa hladnim mlijekom.

Dekoracija:

  1. Cijelu složenu tortu premažite sa izrađenom kremom za torte.
  2. Sa fišekom oko torte puštajte curke od ganache glazure, zatim salijte po površini i ostatak ganache glazure. Ako vam je zgodnije, možete odmah ganache preliti na površinu torte i puštati okolo curke razmazivanjem.
  3. U još uvijek mekani ganache ubadajte čokoladice po želji.

Spremni ste za savršenu proslavu rođendana, vjenčanja ili bilo kojeg drugog važnog događaja! U slast!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

sok protiv nadutosti

Ovaj sok od 3 sastojka može smanjiti nadutost i pomoći pri...

Nadutost je česta pojava koja može nastati iz raznih razloga. Obično je uzrokovana nakupljanjem plinova u probavnom sustavu što može biti posljedica prehrambenih navika,...