Na spomen riječi „slastica“, mnogima će na pamet prva pasti – čokolada! Ona je kraljica svijeta slastica i nezaobilazan dio raznih druženja i proslava. U nastavku donosimo jedini recept koji vam je potreban za savršenu čokoladnu tortu, a savršena čoko torta skriva i neke tajne… Mi vam danas otkrivamo koje!
Ovaj čarobni recept pronašle smo na Natašinim slasticama. Tortu vole ama baš svi ljubitelji čokolade, ali u njoj, naravno, najviše uživaju djeca. Zapamtite, ključ je u kvaliteti čokolade, pravilnoj mješavini sastojaka i kontroliranom pečenju.
Recept čoko torta
Sastojci
Za biskvit:
- 12 jaja
- 12 žlica šećera
- 9 žlica brašna
- 7 žlica kakaa
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 4 pudinga od čokolade
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica šećera
- 250 g margarina sobne temperature
Ostalo:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 6 žlica marmelade od marelice
Za dekoraciju:
- 4 vrećice kreme za torte od čokolade
- 400 ml hladnog mlijeka
Sastojci za ganache glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za šlag
- po želji čokoladice razne za dekoriranje
Pročitajte više: Lava cake – recept za čokoladno savršenstvo
Priprema
Kakao biskvit:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa u bjelanjke dodajte prstohvat soli te izradite u čvrsti snijeg.
- U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite mikserom.
- Prašak za pecivo dodajte u brašno i promiješajte žličicom. Dodajte i kakao, promiješajte i prebacite u žumanjke. Sjedinite mikserom.
- Dodajte dio bjelanjaka i lagano pjenjačom pomiješajte do pola. Dodajte i ostatak bjelanjaka i sjedinite pjenjačom, ali čim smjesa postane ujednačena prestanite sa miješanjem da smjesa ne padne.
- Na dno kalupa od 26 cm postavite masni papir i ulijte smjesu, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C, 35 do 40 minuta.
- Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a onda ga razrežite na tri jednaka dijela.
Čokoladna krema:
- Puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
- U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok smjesa ne postane gusta.
- Sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu. Miksajte dok se čokolada ne istopi.
- Prebacite puding u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenoj smjesi skinite prozirnu foliju, izradite mikserom i dodajte izrezani margarin sobne temperature kojeg dobro sjedinite.
Vrhnje za šlag izradite u čvrsti šlag.
Pročitajte više: Zamamni kolač od rogača unijeće miris Mediterana u vaš dom
Kako složiti ovu čokoladnu tortu?
- Biskvit premažite sa 3 žlice marmelade.
- Pola kreme.
- Pola čvrsto izrađenog vrhnja za šlag.
- Biskvit premažite sa 3 žlice marmelade.
- Ostatak kreme.
- Ostatak čvrsto izrađenog šlaga.
- Biskvit lagano pritisnite prstima.
Ganache glazura:
- Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru da se ugrije toliko da može topiti čokoladu.
- Prelijte vrhnje za šlag preko isjeckane čokolade za kuhanje i miješajte dok se čokolada ne otopi, ostavite da se ohladi i počne lagano stezati.
Kremu za torte od čokolade izradite sa hladnim mlijekom.
Dekoracija:
- Cijelu složenu tortu premažite sa izrađenom kremom za torte.
- Sa fišekom oko torte puštajte curke od ganache glazure, zatim salijte po površini i ostatak ganache glazure. Ako vam je zgodnije, možete odmah ganache preliti na površinu torte i puštati okolo curke razmazivanjem.
- U još uvijek mekani ganache ubadajte čokoladice po želji.
Spremni ste za savršenu proslavu rođendana, vjenčanja ili bilo kojeg drugog važnog događaja! U slast!
Foto: Canva