Početak ljeta nam na pijace donosi i zamamne višnje. Neki ih ne vole jer su im previše kisele, a neki im se dive i obožavaju ih. Višnje su sjajan antioksidans i bogate su vitaminima A i C, folnom kiselinom, i vitaminima iz B skupine, kalijem, magnezijem, željezom, cinkom i bakrom. Poznate su i zbog svoje krvavo crvene boje, koju duguju biljnim pigmentima antocijanima. Zbog prisustva željeza sjajne su i za otklanjanje problema s anemijom. Izvrsne su u poboljšanju koncentracije i boljeg pamćenja, također su djelotvorne i za ozdravljenje kardiovaskularnog sistema, te reguliraju krvni pritisak. Djelotvorne su i za otklanjanje problema s mokraćnim putevima, a njihove se patljice koriste kao čaj za dezinfekciju mokraćnih puteva.
Od ovih crvenih kraljica trpeze možete napraviti sok, džem, pitu od višanja, a ovaj lagani kolač od višanja će vam sjajno upotpuniti nedjeljni ručak.
Kolač s višanjama – priprema:
3 jaja
300 g brašna
200 g šećera
150 ml sojinog ili kravljeg mlijeka
200 ml ulja
10 g praška za pecivo
500 g višanja
Vrijeme pečenja: 35 min.
Žumance umutite sa šećerom, dodajte mlijeko, masnoću i brašno s prosijanim praškom za pecivo. Lagano drvenom kašikom dodajte umućen snijeg od bjelanacai istresite u namašćen kalup ili tepsiju.
Odozgo pospite prethpdno očišćenim višnjama, i pecite u zagijanoj rerni 35 min.
Photo: Anisa Šerak