Svijet je odavno postao ubrzan, a uz sve obaveze koje imamo – jurnjavu na posao, s posla, po djecu, često nemamo vremena pripremiti kvalitetan obrok. Stoga se okrećemo brzim rješenjima koja su često nezdrava ili nas puno koštaju. Iako možda zvuči kao gnjavaža, planiranje obroka i kupovina namirnica unaprijed pomoći će vam da se kvalitetnije hranite i uštedite novac. U nastavku vam donosimo pet ideja za pet dana u sedmici. Recepti su vrlo jednostavni, a mogu se i podgrijavati u mikrovalnoj pa ih vi i djeca možete nositi na posao ili u školu. Ovo su ideje za ručak u kojima ćete uživati!
Ideje za ručak: Tjestenina s pestom i cherry paradajzom
Sastojci:
- tjestenina
- pesto sos
- cherry paradajz
- parmezan.
Priprema:
- Skuvajte tjesteninu po vašem izboru.
- Ocijedite je, pomiješajte s pestom i dodajte narezani cherry paradajz.
- Pospite parmezanom prije posluživanja.
Tortilje s piletinom i povrćem
Sastojci:
- pileća prsa
- tortilje
- luk
- paprika
- krastavci
- sos po izboru
Priprema:
- Pecite pileća prsa na tavi.
- Narežite povrće i kad je piletina već skoro pečena, nekoliko zadnjih minuta dodajte i povrće u tavu.
- Piletinu izrežite na sitnije komadiće i stavite sve sastojke na tortilje.
- Prelijte sosom po želji. Zarolajte i poslužite.
Pročitajte više: Potaž od karfiola za subotnji ručak
Salata od tunjevine
Sastojci:
- konzerva tunjevine
- zelena salata, paradajz, krastavci, masline
- feta sir
- maslinovo ulje
Priprema:
- Pomiješajte tunjevinu, povrće i feta sir u zdjeli.
- Dodajte maslinovo ulje kao preljev.
Pohane tikvice s piletinom u limunu
Sastojci:
- tikvice
- brašno
- jaja
- krušne mrvice
- sol, biber
- pileći file
- limun
- maslinovo ulje
- začini
Priprema:
- Pileći file narežite na komade.
- Pomiješajte s maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima. Ispecite na tavi.
- Narežite tikvice na tanke kolutove.
- Uvaljajte ih u brašno, jaja i krušne mrvice te pržite na tavi dok ne budu zlatno smeđe.
- Posolite i pospite paprom.
Pročitajte više: Zdravi doručak sa smrčcima za naporan radni dan!
Omlet s povrćem
Sastojci:
- jaja
- paprika
- luk
- tikvice
- sir
- sol, biber
Priprema:
- Povrće narezano na sitne komadiće popržite na tavi, a zatim dodajte razmućena jaja.
- Posolite i pobiberite te dodajte naribani sir.
- Pecite dok se omlet ne stvrdne.
Ove ideje za ručak su jednostavne i recepti zahtijevaju svega pola sata ili manje za pripremu. Sigurno ćete se osjećati bolje znajući da ste u brzini ipak pripremili nešto domaće, a ne posegnuli za brzim, ali nezdravim i skupim rješenjima.
Pripremila: Ivana Paušić
Foto: Canva