Popularnost kolača poznatog pod nazivom ledeni vjetar ne jenjava kroz godine. Ovu laganu i kremastu slasticu vole gotovo svi, a pogotovo ljubitelji voćnih slastica. Recepata je na stotine, a mi vam danas donosimo najbolji recept za ledeni vjetar. Ovaj kolač karakterizira slojevita struktura, a upravo je kombinacija tekstura i okusa ono što ga čini savršenim izborom za svečane prigode. Volimo ga, naravno, jesti i u udobnosti doma. Stoga, bacimo se na pripremu!
Svaka sekunda koju uložite u pripremu, isplatit će se
Priprema ledenog vjetra nije baš jednostavna. S ovim kolačem u kuhinji ćete imati posla, ali uloženo vrijeme itekako će se isplatiti.
Sastojci za koru:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 1 jušna žlica jabučnog octa
Sastojci za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 3 vanilin šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 1 žlica gustina
- 300 ml mlijeka
- 1 maslac ili margarin
- 500 ml slatkog vrhnja
- 4 banane
- 5 kivija
- 500 g jagoda
- limunov sok
Pročitajte više: Pavlova torta – recept za legendarnu hrskavu poslasticu
Priprema – kora
- Bjelanjke istući u čvrsti snijeg pa potom dodati šećer ocat. Miksati dok ne bude čvrsto.
- Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje (ili aluminijske folije) u velikom limu od pećnice.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 150 °C jedan sat (pečena kora lagano će požutjeti).
- S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati ju na tri jednaka dijela.
Priprema – krema
- Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko.
- Kuhati u loncu na pari oko 10 do 15 minuta.
- U ohlađenu kremu miksanjem dodati jedan izrađeni maslac.
- Voće narezati na ploškice, a banane dodatno zaliti limunovim sokom kako ne bi potamnjele.
- Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.
- Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, kivi, šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, banane i šlag.
- Kolač možete raditi i tako da radite s dvije beze kore. U tom slučaju pomiješajte voće, recimo jagode i kivi, ili jednostavno izbacite jednu vrstu voća. U tom će slučaju kolač biti potpuno istog okusa, samo malo niži i možda prikladniji za rezanje na kocke.
- Ledeni vjetar dobro rashladiti. Najbolje preko noći ili bar 2 do 3 sata jer će se tako puno lakše rezati i posluživati.
U slast!
Foto: Reci Peci