Halva je poslastica koja svoje korijene vuče s Bliskog istoka, a raširena je po arapskim zemljama i Balkanu. Ovaj desert pravi se od svega par sastojaka, a svojom slatkom aromom i bogatim okusima osvaja srca svih slatkoljubaca. Upustite se u kulinarsko putovanje koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim dok će ujedno u vama ostaviti osjećaj postignuća. Za vas smo pripremili recept s kojim ne možete pogriješiti.
Halva – recept od svega par sastojaka
Halva ili alva svoj naziv temelji na arapskoj riječi ḥalwā što se može prevesti kao ‘slatkiš’. Reference na nju mogu se naći u mnogim perzijskim tekstovima iako su rijetko sadržavali informacije o pojedinim sastojcima. Tradicija pripreme i darivanja halve već je dugo uvriježen, a djeci se daruje pred Bajram kako bi se uvećala radost nadolazećeg praznika.
Sastojci:
- 3 šalice glatkog brašna (šalica=200 ml)
- 200 g maslaca
- 1 šalica šećera u prahu
- ~220 ml tahinija
- 1 žlica kakaa
Pročitajte više: Pita od jogurta je savršen desert za dane kad ‘nemate vremena’!
Priprema
- Na tavi otopite maslac te mu dodajte brašno.
- Brašno pržite na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje oko 10 minuta. Dodajte šećer u prahu.
- Dobro izmiješajte tako da se šećer sjedini s brašnom.
- Smjesi dodajte tahini i miješajte 6-7 minuta dok smjesa ne postane malo suha i prhka.
- Kalup obložite prozirnom folijom pa u njena utisnite smjesu.
- Ako želite halvu s dvije boje smjesu podijelite na dva dijela.
- U jedan dio dodajte žlicu tahinija i žlicu kakaa.
- Tamnu i svijetlu smjesu naizmjence stavljajte u kalup dok ne potrošite sve materijale.
- Kalup prekrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi kako bi se ohladio.
- Halvu stavite u frižider na 3-4 sata, ali najbolje preko noći.
- Kada se dovoljno stisla, halvu izvadite iz kalupa, uklonite foliju i narežite ju na komade.
- Po želji možete ukrasiti sjeckanim orasima, pistacijama…
Uživajte!
Autorica: Ivana Vukelić
Foto: Canva