Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i s čim nam god srce još poželi. Danas postoji i mnogo zdravijih varijanti. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za nekoliko vrsta palačinki. Tu je najbolji recept za palačinke ako volite klasiku, a ako želite iznenaditi svoje ukućane ili goste, ovdje možete potražiti recepte za palačinke od banane, pirovog brašna i američke palačinke.
Klasične palačinke recept
Smjesa za palačinke – sastojci
- 3 jaja
- 2 velike žlice šećera
- 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- malo soli
- 2 žličice ulja
- pola žličice ruma
Pročitajte više: Krafne očaravaju srca diljem svijeta! Ovaj recept morate probati
Priprema
- Jaja umutite pjenasto i miješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu. Potom ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.
- Ne prestajte smjesu miješati pjenjačom dok istovremeno sipate brašno dok ne potrošite zadanu mjericu. Onda dodajte prstohvat soli i malo ruma da bi smjesa dobila aromu, a i da spriječite upijanje ulja.
- Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom.
Ako se želite odmaknuti od klasike, a opet ne želite ni previše eksperimentirati, palačinke od banane idealne su za vas. Recept je vrlo jednostavan, a možete ih kombinirati s bilo čim.
Palačinke od banane recept
Sastojci
- 125g integralnog ili običnog brašna
- 1 jaje
- 300 ml mlijeka
- 1 mala žličica suncokretovog ulja
- 1 manja izgnječena banana
- 1/2 žličice začina za medenjake
- ribana korica naranče ili limuna
- šećer u prahu za posipanje
- premaz i punjenje po želji
Priprema
- Pomiješati brašno, jaje, dodati mlijeko i dobro izraditi pjenjačom.
- Dodati ulje, pire od banane, začine te narančinu ili limunovu koricu.
- Peći ih klasično na zagrijanoj i uljem podmazanoj tavici. Za svaku palačinku uliti oko 4 žlice tijesta na tavicu.
- Poslužiti tople.
Ako ste za zdravije varijante, morate probati sljedeći recept za palačinke od pirovog brašna. Kombinirati ih možete s također nekim zdravijim namazima poput grčkog jogurta ili svježeg voća.
Palačinke od pirovog brašna recept
Sastojci
- 400 ml bademovog mlijeka
- 4 jaja
- 20 g otopljenog kokosovog ulja
- 300 g pirovog brašna
- malo soli
- 150 ml mineralne vode
- korica od pola limuna
- aroma vanilije
- malo ulja za pečenje
Priprema
- Pjenjačom umutiti jaja, bademovo mlijeko i kokosovo ulje.
- Postepeno dodavati pirovo brašno, sol i mineralnu vodu. Sve ručno umiješati pjenjačom.
- Dodati naribanu koricu od pola limuna te aromu vanilije koja daje slatkoću.
- Peći na zagrijanoj tavi na malo kokosovog ulja i poslužiti uz namaz po želji.
Iako su se ustalile kod nas, pa ih viđamo često kao i klasične, američke palačinke nikad nam ne mogu dosaditi. Savršene su za svaki obrok, a brzo su gotove.
Američke palačinke recept
Sastojci
- 1 jaje
- 1 šalica (180-200 ml) glatkog brašna
- 1 šalica tekućeg jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- prstohvat prstohvat soli
Priprema
- Sve sastojke kratko promiješajte u posudi. Ukoliko vam ostane grudica u smjesi ostavite ih jer se u palačinkama grudice izgube.
- Na tavi zagrijte malo više ulja nego kada pečete klasične palačinke.
- Uz pomoć žlice vadite palačinke van na tavu, pecite po 3 male palačinke (ili koliko vam stane) u jednoj turi, po minutu sa svake strane.
- Poslužite uz nadjeve po želji.
Foto: Canva