Volite li breskve? Najljepše su ljeti, kad na pijace dođu zrele, sočne, mirisne, zlatno narančaste boje od vrelog ljetnog sunca. Slatke su, ukusne i mirišu na ljeto. Kad ih zagrizete iz njih vam po rukama curi preukusni sok zlatno žute boje.
Potiču iz Kine, gdje su predstavljale simbol dugovječnosti i besmrtnosti. Iz Grčke i Perzije su ih Rimljani donijeli u Evropu, a Evropljani odnijeli na američki kontinent.
Breskve su bogate antioksidansima i betakarotenom, koji joj daje predivnu narančasto-crvenkastu boju. Imaju i vitamina C, E, A, B3 i B6, te minerala kalija, mangana. Zbog niskog sadržaja kalorija idealna su pomoć pri mršavljenju. Visoki sadržaj pektina mogućava bolje varenje i čišćenje crijeva, a služe i kao diuretik.
Pročitajte više: Sočni kolač od višanja
Oduvijek su se gnječene breskve koristile i za spravljanje maski za lice koje zatežu i hrane kožu, čine je glatkom i elastičnom.
Od breskvi se najćešće pravi džem, sok i kompot, a kolači s breskvama su preukusni. U Kini i Japanu izrazito cijene cvjetove breskve kad procvatu na početku proljeća i često ih osušene dodaju zelenom ili bijelom čaju zbog predivne aromatičnosti.
Najbolje ih je jesti svježe ili izrezane na kriške u nekoj voćnoj salati.
No, zašto ne bismo napravili sočni nedjeljni kolač sa tim prekrasnim zlatno žutim voćem. Evo, tog sjajnog recepta u kojem sam koristila i kuhani proso, koji daje posebnu svježinu ovom kolaču.
Sastojci za biskvit:
3 jaja
1 šolja kuhanog prosa
200 g brašna
180 g smeđeg šećera
2 kaš. sojinog vrhnja
4 kaš. maslinovog ili kokosovog ulja
2 kaš. putera
1 č.k. cimeta
1 prašak za pecivo
Krema za ljetni kolač s breskvama:
1 smrznuta banana
1 šolja kuhanog prosa
150 g dekstroze ili smeđeg šećera
1 želatina
1 vanilin puding
2 kaš. sojinog vrhnja
2 breskve izmiksane
4 isječene breskve odozgo
Priprema: ljetni kolač s breskvama
Skuhajte proso u omjeru 1 šolja pros, 3 šolje vode 15 tak minuta i ohladite. Potom izmiksajte žumanca sa šećerom, a bjelanca umutite u snijeg i lagano dodajte smjesi od žumanaca i ostalih sastojaka na kraju. Umutite ulje i puter sa žumancima, dodajte vrhnje, te prosijanio brašno i prašak za pecivo i snijeg od bjelanaca na kraju. Prespite u okruglu tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni 40 min na 180 C.
Kuhani proso pomiješajte sa odmrznutom zgnječenom bananom, dodajte šećer, vrhnje i izmiksane breskve i razmućenu želatinu na kraju. Prelijte kremu preko ohlađenog biskvita. I odozgo ukrasite isječenim breskvama na kriške.
Photo: Anisa Šerak