Rafaelo kuglice slastica su koja toliko “miriše” na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame – egzotične pješčane plaže, tirkizno more, palme… Stoga je pravo vrijeme da na sebe stavimo pregače i pripremimo ovaj ljetni kolačić. Znamo recept koji će oduševiti nepca najvećih Raffaello fanova, ali i svih fanova kokosa. Iznenadite obitelj i prijatelje ovim bijelim kuglicama.
Rafaelo kuglice recept
Slastice s kokosom ljetni su ‘must’. Raffaello kuglice prva je predstavila kompanija Ferrero, poznata po svojim luksuznim čokoladnim proizvodima poput Ferrero Rocher i Kinder Bueno. Inspiriran je egzotičnim karipskim okusima. Rafaelo kuglice spajaju kremasti kokos i hrskavi badem i čini se da je to dobitna kombinacija, a evo kako ih možete napraviti i sami.
Sastojci:
- 500 ml vrhnje za šlag
- 2 pudinga od vanilije (standardno pakiranje)
- 130 g šećera u prahu
- 2 dl hladnog mlijeka
- 200 g bijele čokolade za jelo i kuhanje
- 300 g kokosovog brašna
- Dodatno:
- 50 g kokosa za uvaljati
- 2 vanilin šećera
- 150 g badema
Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!
Priprema:
- U lonac dodati vrhnje za šlag, a u posudu sa strane pudinge od vanilije i šećer u prahu.
- Puding je standardni, može biti od bilo kojeg proizvođača, samo na poleđini mora pisati da se inače priprema s pola litre mlijeka.
- U pudinge sa šećerom u prahu dodati mlijeko i dobro promiješati.
- Uključiti srednje jaku vatru i pričekati da vrhnje za šlag zakuha, miješajući s vremena na vrijeme.
- Ne mora zakuhati do kraja kako bi sve špricalo po kuhinji, ali kada vidite da je vruće i samo što ne zakuha, dodajte pudinge sa šećerom i mlijekom.
- Kuhati 3 minute istovremeno dobro miješajući. Već nakon minutu ćete vidjeti kako smjesa za rafaelo postaje sve čvršća.
- Maknuti s vatre i odmah dodati bijelu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi.
- Dodati kokos i dobro sve promiješati.
- Lonac poklopiti i ostaviti oko 25 minuta na hladnom mjestu.
- Pomiješati kokos i dva vanilin šećera pa odvajati smjesu s jušnom žlicom. Dovoljna je trećina velike žlice.
- Oblikovati među dlanovima kuglice ili loptice pa uvaljati u kokos s vanilin šećerom.
- Smjesa će vam se možda činiti mekana na prvu, međutim takva mora biti i nemojte samoinicijativno dodavati još nečega unutra.
- Okus će biti izuzetan i kod praznih kuglica. Ipak, za najbolji okus napunite rafaelo s bademom ili lješnjakom.
- Bademe kuhati 2 minute, ocijediti i maknuti kožicu.
- Malo posušiti sa salvetom ili krpom, poslagati na lim obložen papirom za pečenje i peći 20 minuta na 150 C bez ventilatora.
- Ako rafaelo punite lješnjacima, onda lješnjake samo peći u pećnici 20-ak minuta na 160 C. Oguliti.
- Utisnuti badem ili lješnjak u rafaelo kuglicu i slagati ih na lim. Dobit ćete ih minimalno oko 100 komada, sve ovisi o veličini za koju ste se odlučili.
- Rafaelo kuglice se moraju dobro ohladiti, barem 3-4 sata prije posluživanja.
U slast!
Foto: Canva