Torte od sira koje ćete obožavati! 3 recepta za slatki vikend

Ponekad u sjeni zbog čokoladnih i voćnih torti, ali preukusne! Ako ovog mjeseca imate isplaniranu neku proslavu, ove torte od sira savršeno će ju upotpuniti. Popularni klasični cheesecake svakako je najpoznatija torta od sira, ali i on dolazi u bezbroj varijacija i savršen je za eksperimentiranje. Mi vam danas donosimo recept za tortu od sira bez pečenja, čokoladnu tortu od sira i tortu od sira sa šumskim voćem.

Samo 5 sastojaka i bez pečenja

Ljeti su nam najdraže torte od sira koje se ne peku. U nastavku je recept za jednu takvu, a osim što ne morate paliti pećnicu, ne morati ni u veliku nabavku namirnica. Za ovu tortu potrebno je samo pet sastojaka.

Sastojci za podlogu:

  • 250 grama mljevenih keksa (Petit Beurre, čajni kolutići i slični keksi bez nadjeva)
  • 100 – 150 grama omekšanog ili otopljenog maslaca ili margarina
  • Šećer (nije obavezan jer su keksi već zaslađeni)

Sastojci za kremu:

  • 500 grama krem ili svježeg sira (na primjer Philadelphia) 
  • 250 mililitara vrhnja za šlag
  • Jedan vanilin šećer ili nekoliko kapi arome vanilije
  • Šećer (nije obavezno, no ako želite, stavite 3-4 žlice)

Priprema:

  1. Prvo ćemo pripremiti podlogu. Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem (i šećerom, ako ste ga odlučili dodati). Dobivenom smjesom rukama obložite kalup za torte koji ste prethodno namastili maslacem. Želite da vam smjesa na dnu bude malo deblja (7-8 mm), a uz rubove može biti tanja.
  2. Slijedi priprema kreme. Mikserom umutite sir, vanilin šećer i šećer (ako ste ga odlučili dodati).
  3. Posebno umutite vrhnje za šlag, pa ga umiješajte u sirnu kremu.
  4. Preko ohlađene podloge od keksa premažite sirnu kremu i kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne. Kolač možete ukrasiti sa šlagom, bobičastim voćem (borovnice, maline, kupine, višnje…), čokoladom ili preljevom – puno toga dobro ide na cheesecake. Prije posluživanja skinite obruč kalupa i poslužite u šnitama željene debljine.

Pročitajte više: Volite šumsko voće? Ova mileram torta zasladit će vaš dan


Triple chocolate torta od sira

Tu su i Coolinarika torte od sira, a u nastavku je recept za triple chocolate tortu od sira.

Sastojci za čokoladnu podlogu:

  • 200 g čokoladnog keksa
  • 80 g maslaca

Sastojci za kremu:

  • 1 i pol vrećica želatine
  • 500 g kremastog sira – Vindija, ABC ili Philladelphia
  • 1/2 šalice šećera u prahu (šalica 250 ml)
  • 1/2 šalice mlijeka (šalica 250 ml)
  • 150 g otopljene bijele čokolade
  • 150 g otopljene tamne čokolade
  • 1 i pol šalica Dukat vrhnja za slag (šalica 250 ml)

Priprema:

  1. Kalup s mehanizmom od 24 cm.
  2. Sameljite kekse da dobijete mrvice i dodajte rastopljeni maslac. Sve dobro izmiješajte.
  3. Prebacite mješavinu keksa i maslaca u kalup i dobro utisnite prstima, tako da dobijete tvrdu koru. Stavite u hladnjak na 20-ak minuta.
  4. Pripremite želatinu prema uputama na vrećici – prelijte s nekoliko žlica vode, ostavite 10 minuta da odstoji i zagrijte. Jedna vrećica želatine je 10 grama, znaci vama će trebati 15-ak grama!
  5. Dok čekate da želatina nabubri izmiksajte krem sir, šećer u prahu i mlijeko u kremastu smjesu. Dobro je sir držati na sobnoj temperaturi prije miksanja jer će se puno bolje izraditi.
  6. Izradite vrhnje za šlag.
  7. U zagrijanu želatinu dodajte 2 žlice nadjeva od sira i dobro izmiješajte, pa sve skupa dodajte u ostatak sira i nastavite miješati. Dodajte tučeno slatko vrhnje pa sve lagano izmiješajte silikonskom špatulom.
  8. Podijelite smjesu na dva dijela te u jedan dio dodajte rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugi rastopljenu tamnu čokoladu.
  9. Na čokoladnu koru dodajte krem sir s tamnom čokoladom i sve stavite na 10 minuta u zamrzivač, da se krema stisne.
  10. Nakon 10 minuta stavite krem sir s bijelom čokoladom i ostavite u hladnjaku da se hladi.
  11. Ukrasite naribanom mliječnom čokoladom ili po želji.

Pročitajte više: Neodoljiva lagana torta od jagoda


Torte od sira sa šumskim voćem

Veoma su popularne i torte od sira i šumskog voća, a ovo je recept s kojim nećete pogriješiti.

Sastojci za keks podlogu:

• 150 g petit keksa
• 75 g maslaca
• 2 žlice šećera

Žuta krema:

• 600 g krem sira
• 4 jaja
• 4 žlice šećera
• 1 vrećica vanilija šećera

Bijeli preljev:

• 3 dcl kiselog vrhnja
• 2 žlice šećera
• 1 vrećica vanilija šećera

Voćni preljev:

• 500 g šumskog voća
• 2 žlice vode
• 3 žlica šećera
• 1/2 žlice griza

Priprema:

  1. Sve sastojke s kojima ćete raditi ostaviti jedno vrijeme na sobnoj temperaturi, a pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Za keks podlogu usitnite keks. Keks nije potrebno da je samljeven, nego dobro usitnjen.
  3. Rastopite maslac, tako da ga samo blago zagrijete dok ne postane tekući.
  4. U posudu stavite usitnjeni keks, dodajte mu omekšali maslac i dobro rukama izmiješajte da se sastojci spoje, smjesi dodajte šećer i ponovno izmiješajte.
  5. Dobivenu smjesu usuti u kalup za torte veličine 26 cm. Rasporediti po kalupu i dobro utisnuti u kalup. To možete napraviti rukama ili pomoću čaše, dobro paziti da rubovi budu ravnomjerno popunjeni.
  6. Keks staviti u pećnicu i peći na 180 °C, nakon 5 do 7 minuta izvaditi iz pećnice.
  7. Za žutu kremu u posudu stavite sir, 2 žlice šećera, 4 žutanjka i vanilija šećera i dobro izradite da ne bude grudica.
  8. U drugoj posudi izradite 4 bjelanjka s 4 žlice šećera.
  9. Spojite smjesu sa sirom i žutanjcima s izrađenim bjelanjcima, ali jako pažljivo, tako što ćete u smjesu od sira pažljivo dodavati žlicu po žlicu tučenih bjelanjaka uz stalno miješanje.
  10. Dobivenu žutu kremu izlijte u kalup za torte preko zapečenoga keksa, izravnajte i ponovno vratite u pećnicu na 180 °C, 30 minuta.
  11. Pred kraj pečenja torte, kratko izmiksati vrhnje, šećer i vanilija šećer.
  12. Dobiveni bijelu kremu preliti preko vruće torte, ali jako pažljivo, jer torta u sredini još neće biti čvrsta. Ovako prelivenu tortu vratiti u ugašenu pećnicu na 10 minuta.
  13. Izvaditi iz pećnice i hladiti prvih 2 sata na sobnoj temperaturi, a nakon toga hlađenje nastaviti u hladnjaku.
  14. U šumsko voće dodati vodu, šećer i griz, promiješati i ostaviti na laganoj temperaturi da proključa.
  15. Kada je voće prokuhalo, sklonite s vatre i rashladite.
  16. Servirajte u odvojenoj posudi i prije serviranja po želji, prelijte preko torte.

U slast!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

pileći zabatak

Mljac! 8 savjeta za najsočniji pileći zabatak

Zabatak je najukusniji i najsočniji dio pileta. No ako ga ne pripremite kako treba, i njega je moguće presušiti i učiniti nejestivim. Izbjegnite ove...