Stručnjak donosi 3 savjeta kako da ne nasjednete na financijsku prevaru

Senad Džananović, Director of Cyber Security at ZIRA, na svom je LinkedIn profilu podijelio priču koja pokazuje koliko je važno podizanje svijesti i sveukupnog znanja kad je riječ o financijskoj sigurnosti. Na kraju je podijelio i nekoliko praktičnih prijedloga kako se zaštititi od finacijskih prevara.

Izmijenjene instrukcije za plaćanje – nešto ne ‘štima’?

Naime, kompanija iz Bosne i Hercegovine je imala poslovnu saradnju sa kompanijom iz inostranstva. Vrijednost ugovora – više stotina hiljada eura. Kao što je slučaj sa svim ugovorima, a pogotovo onim iz inostranstva, i ovaj ugovor sa navedenom kompanijom je jasno definisao uslove i instrukcije za plaćanje usluga.

Međutim, neposredno prije završetka projekta, “dobavljač” je kupcu iz Bosne i Hercegovine poslao izmijenjene instrukcije za plaćanje. Naravno, druga banka i druga država. Obzirom da Zakon o deviznom poslovanju traži da se prilikom inostranih faktura banci predoče Ugovor, faktura itd., banka odbija transakciju i domaću kompaniju upozorava da plaćanje nije izvršeno u skladu s Ugovorom. Domaća kompanija insistira da se provede transakcija i nakon par iteracija i naravno uporno insistiranje domaće kompanije transakcija se provede.

“Potvrdu o plaćanju šalje dobavljaču i onda sazna da je u stvari žrtva prevare. Dalju priču vjerojatno možete i sami dovršiti. Ali jednom kada se transakcija provede, tada je već kasno da se novac vrati. I takav je slučaj neovisno o kom nalogodavcu se radi. Kao primjer vjerujem da će se mnogi sjetiti Centralne banke Bangladeša koja je izgubila čak 81 milion dolara”.


Pročitajte više: Kako se zaštititi od sve češćih hakerskih napada?


Zlata vrijedni savjeti

Što onda uraditi? Džananović navodi nekoliko savjeta.

  1. Kada od dobavljača dobijete izmijenjene instrukcije za plaćanje, iskoristite neovisni i pouzdan kanal da provjerite da li je takva izmjena instrukcija legitimna, npr. ako ste instrukcije dobili putem emaila, iste provjerite putem telefona ili faksa.
  2. U poslovnoj korespodenciji, ako je to moguće, koristite digitalni potpis koji će vam omogućiti da izvršite neovisnu verifikaciju pošiljaoca. Naime, svaki digitalni potpis u sebi sadrži informacije o pošiljaocu, ali vas i upućuje na neovisno certifikacijsko tijelo koje vam može potvrditi da se zaista radi o tom pošiljaocu.
  3. Nekada poslušajte savjet vašeg bankara. Zapamtite, jednom kada novac ode, vrlo vjerovatno je kasno da se isti zadrži ili eventualno vrati.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

let Skoplje Sarajevo

Sarajevo ostaje bez jedine redovne aviolinije koja ga je spajala s...

Grčka aviokompanija Aegean Airlines okončat će svoje letove između Skoplja i Sarajeva od 29. novembra, nešto više od godinu dana nakon što su uvedeni,...