Sarajevo ostaje bez jedine redovne aviolinije koja ga je spajala s ovim gradom

Grčka aviokompanija Aegean Airlines okončat će svoje letove između Skoplja i Sarajeva od 29. novembra, nešto više od godinu dana nakon što su uvedeni, piše Radio Sarajevo.

Nisu komentirali odluku

Prijevoznik je prvobitno planirao da uslugu obavlja tri puta sedmično u novembru i decembru, a dva puta sedmično od januara. Zatim je planirao letove do 7. decembra, sa ograničenim radom tokom perioda praznika od kraja decembra do početka januara, ali je sada uklonio sve letove nakon kraja novembra.

Obustavljena je i prodaja karata na relaciji za ljetnu sezonu 2025. godinu. Aviokompanija nije komentarisala svoju odluku da prekine letove, piše Ex-Yu Aviation.

Ovog ljeta, Aegean Airlines je održavao operacije između dva glavna grada prvenstveno sa avionom ATR42 sa 46 sjedišta, preko svoje regionalne podružnice Olympic Air, iako je prvobitno planirao nešto veći turboprop ATR72 sa 72 sjedišta.


Pročitajte više: Mostarski aerodrom u sedam mjeseci imao putnika kao cijele prošle godine


Planiraju smanjiti frekvencije letova Atina – Skoplje

Ova usluga je bila prvi put da su Skoplje i Sarajevo povezani sa redovnim zračnim prevozom u trinaest godina kada je sada nefunkcionalni B&H Airlines održavao letove između njih.

Aegean Airlines se prošle godine prijavio za program subvencija makedonske vlade za uvođenje novih linija iz Skoplja, ali se povukao nakon što je tender proglašen nevažećim. Nije učestvovao na naknadnom javnom pozivu koji je organizovala Vlada.

Grčka aviokompanija takođe planira da dodatno smanji frekvencije na svojoj terminatorskoj usluzi Atina – Skoplje. Od decembra, avioprevoznik će održavati tri nedjeljna leta između dva grada, u odnosu na šest sedmičnih letova prošle zime.

Nadalje, smanjit će kapacitet između dva glavna grada, jer je trenutno zakazao avion ATR42 na ruti za sve letove od decembra nadalje, u poređenju sa ATR72 koji je prvenstveno korišćen između dva grada prošle zime. Kako je ranije saopšteno , u drugim dijelovima regiona, Aegean Airlines će obustaviti letove između Atine i Podgorice tokom većeg dijela zimske sezone, od 17. novembra do 18. decembra, a zatim od 5. januara 2025. godine pa nadalje. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

plazma kriza

Tako se to radi! Pogledajte kako izgleda zdrava konkurencija

Zbog požara koji je krajem jula izbio u Plazma fabrici u Požarevcu smanjeni su proizvodni kapaciteti fabrike, što je rezultiralo nestašicom poznatog keksa. Plazma...
odnosi među kolegama

Čovjek je čovjeku – kolega