Platio kaznu za bludničenje nad maloljetnikom pa ne mora u zatvor. Na površinu izlaze novi slučajevi

Bosnu i Hercegovinu te regiju ovih dana ponovno potresa vijest o glumcu Moameru Kasumoviću, kojeg domaća publika najviše prepoznaje po ulozi Damira u seriji “Lud, zbunjen, normalan” – osuđenom na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, piše Avaz.ba. Kasumović je ovu kaznu otplatio i izbjegao zatvor, ali čini se da na površinu izlaze novi slučajevi.

Otkupio kaznu pa ne mora u zatvor

“Na osnovu evidencija Tužilaštva KS, informiramo vas da se protiv navedene osobe vodio postupak zbog krivičnog djela bludne radnje, a koji je pravomoćno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine“, potvrđeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Avaz za slučaj koji se dogodio 2021. godine.

Nakon toga su uslijedili prijava i sudski proces koji je rezultirao presudom prema kojoj je Kasumović dobio godinu zatvora. Kako je za Portal Avaza potvrđeno iz Općinskog suda Sarajevo, Kasumović je otkupio kaznu uplativši 36.500 KM (18.250 eura) te nije išao u zatvor.

“Osuđeni M.K., rođen …. godine u B.P., je dana 14.11.2023. godine izvršio uplatu kompletnog iznosa novčane kazne u iznosu od 36.500,00 KM, po presudi Općinskog suda u Sarajevu 65 0 K 888633 23 Kv od 19.10.2023. godine, odnosno rješenjem o ispravci presude Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 888633 23 Kv od 21.10.2023. godine, a kojom presudom odnosno rješenjem je usvojen zahtjev osuđenog za zamjenu kazne zatvora u novčanu kaznu”.

Kazna zatvora je izrečena presudom Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 888633 21 K od 23.06.2022.godine, pravosnažna dana 22.05.2023. godine, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Općinskog suda Sarajevo za „Avaz“.

Ovakav “rasplet” šokirao je ljude diljem regije, a na njega su reagirale i neke javne ličnosti, poput TikTokera Vanje Fotovića.


Pročitajte više: Suđenje za seksualno zlostavljanje Milene Radulović važno je za sve žene


Ispovijest mladića: ‘On živi sasvim normalan život’

Nakon predstave koja govori o vršnjačkom nasilju, prvi put nakon što se pred punom salom obratio publici i glumcima i ispričao kako ga je seksualno zlostavljao glumac Moamer Kasumović, mladi Bosanac oglasio se za Republiku.rs i ispričao šta ga je podstaklo da nakon nekoliko godina progovori o nasilju koje je doživio i s čime se borio sve ove godine, piše Avaz.ba.

Mladić nije želio da otkriva svoj identitet javnosti (identitet poznat redakciji Republike). Kako kaže, nije mu namjera da on bude u fokusu, već ono o čemu govori, a to je da žrtava seksualnog nasilja ima mnogo, mnogi se stide i kriju i da im poruči da ne treba da šute.

“Osjećam se preporođeno sad kad sam to iznio u javnost, drago mi je što se konačno zna o ovome. Najviše me je nerviralo što on živi sasvim normalan život, a ko zna koliko dječaka ide zbog njega na terapiju, više mi je to nego što sam želio da mu naudim, tu namjeru nisam imao nijednog momenta. Želja mi je bila samo da uđe u prodavnicu i da ga bude sramota, da ga neko pogleda sa gađenjem i odbije da ga usluži, da svi vide kakav je zapravo”, rekao je u ispovijesti ovaj mladi Bosanac.

Kako kaže, dugo je sve to čuvao u sebi, najviše zbog stida koji je osjetio nakon nasilja koje je pretrpio.

“Mene je dugo bio stid zbog svega toga, nisam rekao čak ni svojim roditeljima i jako sam ponosan na djecu koja su to iznijela i što se desila ova presuda, da je ostalo na meni ne bih imao snage, a sada sam dobio tu snagu da govorim o svemu”, kazao je.


Pročitajte više: Otkrivene odvratne Telegram grupe: šalju snimke silovanja, dječju pornografiju, ocjenjuju si majke


Na sve ga je podsjetila predstava ‘Tiho tiše’

Interesantno je da je mladić o zlostavljanju progovorio nakon predstave “Tiho tiše”, koja je izvedena u okviru 6. Sarajevo Festa 16. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, a koja govori o vršnjačkom nasilju.

“Mislio sam da sam konačno prevazišao tu traumu i procesuirao ono što mi se desilo, počeo sam o tome da govorim i sa svojim prijateljima, a onda se desila predstava ‘Tiho, tiše’… i jedna scena koja me je totalno podsjetila na užas koji sam doživio. Imao sam reakciju na tu scenu kada u kolima djevojci spušta ruku na butinu, a ona to odbija. Nakon toga, uslijedila je poruka predstave, ispisana ‘Da li ste doživjeli nasilje?’. U razgovoru sa dramaturgom koji je radio na ovoj predstavi, mojom prijateljicom Teodorom Marković, saznao sam da je na toj predstavi greškom dva puta puštena ta poruka. Dakle, znači, sve me je upućivalo na to da je momenat da kaže, bilo je sad ili nikad, savršena prilika da olakšam svoju dušu”, objašnjava ovaj mladić i dodaje:

“Presuda je donijeta još 2021. godine i to sam saznao nedavno i nisam osjetio nikakvu pravdu jer je osuđen, a platio kaznu, zataškano sve, živi u Bijelom Polju, ne dolazi u Sarajevo i imao sam potrebu nešto da uradim, a nije bilo dokaza, jer se sve to desilo davno”.

Za kraj razgovora, imao je i poruku žrtvama seksualnog nasilja, koje su prošle što i on:

“Svim žrtvama ovog vida nasilja imam da poručim, niste sami, treba da govorite o tome i niste vi ti koji treba da se stidite”.


Pročitajte više: Na Balkanu je ljubav rakija, šaka i puška


Glumac je imao više žrtava?

Portali u BiH pisali su o ovom slučaju, a u jednom trenutku shvatili su da je mladić koji je sve iznio tijekom Sarajevo Festa isti mladić koji je progovorio za medije. No, klupko se sada odmotalo te se ispostavilo da je glumac imao više žrtava, piše Radiosarajevo.ba. Ovaj medij ističe i da je glumac osuđen po prijavi mladića iz ove ispovijesti te da im je to potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Glasnogovornica Tužilaštva za njih je kazala i da je to bila jedina prijava koja je postojala, prenosi Večernji.hr.

Mladić, čija je obitelj podnijela prijavu, za Raport je ispričao da danas ima 20 godina, a sve se odvilo kada je imao 15 godina odnosno 2019. godine. Kasumovića je upoznao u jednom sarajevskom lokalu u kojem je bio s ocem i njegovim društvom, a u kojem se našao i glumac.

“Ja sam odrastao na seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’ i njega sam odmah prepoznao i bilo mi je drago da ga vidim uživo”, kazao je mladić te dodao da mu se glumac tijekom večeri obratio te mu pričao kako je teklo snimanje serije te kako to sve izgleda iza scene. No, u jednom trenutku razgovora, glumac mu je se približio i šapatom ga upitao koliko često masturbira.

“To me pitanje iznenadilo, ali mislio sam da je to neka muška priča. U tom trenutku nisam ništa pomislio”, kazao je mladić čiji je identitet poznat redakciji Raporta.

Glumac mu je nakon toga predložio i da se odvoje od društva i pričaju o snimanju serija, a mladić je poziv prihvatio, jer se nije smatrao ugroženim te je bio zainteresiran za upisivanje Akademije. Kasumović mu je u jednom trenutku krenuo govoriti da je lijep te ga pitao je li gay te ga time skroz zbunio.

‘Zaledio sam se’

Mladićev otac ubrzo je došao s prijateljem kako bi otišli kući, a s njima je u auto ušao i Kasumović koji je tada živio na relaciji kojom je dječakova obitelj prolazila na putu kući. Petnaestogodišnjak i glumac nalazili su se na stražnjem sjedištu, automobilom je upravljao otac dječaka, a na suvozačkom je bio očev prijatelj. Tijekom vožnje, glumac je dječaku do znanja dao da bude tiho te ga dirao po intimnim dijelovima.

“Zaledio sam se. Šutio sam u šoku”, kazao je mladić za Raport, a glumac mu se idućeg dana javio na društvenim mrežama i pitao ga kako je spavao. Zbog svega, mladić je potražio pomoć psihoterapeutkinje koja ga je saslušala i savjetovala da ispriča roditeljima sve što se dogodilo, a oni su podnijeli prijavu.

I dok je Kasumović svoju kaznu za pedofiliju “otplatio”, Fikret Dedić iz Bužima, borac Armije RBiH, osuđen je na šest mjeseci zatvora jer je posjekao tri metra drva u šumi. Dok je Fikret bio u zatvoru, njegova supruga, stara majka i djeca su se snalazili i preživljavali od donacija dobrih ljudi.

“Praveći paralelu sa ova dva događaja, jasno je da nema pravde na ovom svijetu. One univerzalne, i krađa drva je krivično djelo i bludničenje nad djetetom. Da je Fikret iz Bužima ukrao 4 metra drva, možda bi dobio godinu zatvora. Pravnoj državi BiH je jednako ukrasti 4 metra balvana i napastvovat dijete. Tako ispada! Pri tome, glumac je nekoliko godina skrivan, niko ama baš niko pojma nije imao šta je uradio. Ma nije tačno, znalo ih je najmanje 10, advokat, sudija, tužilac, zapisničar u sudnici, neko od njegovih kolega koji se sada prave ludi (koliko licemjerja!)”, piše Avaz.ba.

Foto: Canva / Moamer Kasumović Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

mastercard pogodnosti utorkom

Kupuj utorkom online kod odabranih trgovaca i osjeti pogodnosti

Korisnici Mastercard kartica imaju priliku ove jeseni otkriti svijet neprocjenjivih mogućnosti i ostvariti povrat novca do kraja novembra. Svakog utorka u periodu od 1....