Prvi put u BiH okupljamo žene u nabavi i logistici!

Vrijeme je za prvu konferenciju za žene u nabavi i logistici u Bosni i Hercegovini u organizaciji Women in Adria! Naš je cilj povećati svijest o činjenici da žene čine 41% zaposlenih u nabavi, dok se samo 15% nalazi na upravljačkim pozicijama. Kao i u ostalim područjima, suočavamo se s izazovom zadržavanja talentiranih žena u nabavi i logistici i pružanja mogućnosti za njihov napredak. Iskustvo nas uči da su zajednica i razmjena iskustava ključni faktori za uspjeh žena i njihovih karijera.

Stoga vas pozivamo da nam se pridružite 17.10.2024. u Sarajevu i da zajedničkim snagama osnažimo žene u ovom sektoru. Prijave su otvorene. Evo što nas očekuje.

Umjetna inteligencija u logistici – da ili ne?

Prvo predavanje održat će Elma Muharemagić, direktorica u RCL Bosna i Hercegovina. Tema njezinog predavanja je “Optimizacija lanca opskrbe: inovacije, podrška i partnerstva u logistici – ključ uspješnog poslovanja”. Optimizacija lanca snabdijevanja potiče poslovni uspjeh kroz inovativna rješenja, prilagođene sisteme podrške i strateška partnerstva u logistici. Prihvaćanje vrhunskih tehnologija i saradnje povećava efikasnost, smanjuje troškove i pruža izuzetnu vrijednost kupcima, osiguravajući konkurentsku prednost na tržištu. Razumijevanje potreba klijenta kreira prilagođena rješenja te stvara dugoročno partnerstvo.

Muharemagić je iskusna menadžerica s bogatim iskustvom u logistici, upravljanju lancem opskrbe i zračnom prijevozu, trenutno usmjerena na izgradnju učinkovitih i produktivnih timova. Ima dokazanu povijest rada u raznim sektorima, uključujući špediciju, veleprodaju i logistiku, što je čini svestranom lidericom. Elma je vješta u operativnim postupcima, pregovaranju, planiranju i upravljanju odnosima, a posebno je strastvena oko prodaje, gdje naglašava važnost obostrano korisnih odnosa s klijentima. Njezina stručnost uključuje distribucijsku logistiku, zračni teret, špediciju, prodaju, liderske vještine i upravljanje projektima. U slobodno vrijeme uživa u čitanju knjiga i slikanju.

Supervizorica operacija transporta i pružatelja logističkih usluga u Nelt d.o.o. Maida Eljazović u svom će predavanju istražiti kako vještačka inteligencija može unaprijediti logističke procese kroz analizu psiholoških osobina i sposobnosti vozača. Fokus će biti na tome kako AI alati mogu procijeniti faktore poput pažnje, stresa i umora kod vozača, te kako se ti podaci mogu koristiti za optimizaciju ruta, smanjenje rizika od nesreća i povećanje efikasnosti transporta. Predavanje će također obuhvatiti primjere iz prakse, pokazujući kako tehnologija i ljudska psihologija mogu sinergijski poboljšati logističke operacije.

Eljazović je završila Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Trenutno je doktorantica na istom fakultetu.


Pročitajte više: Nataša Mihajlović: ‘Nitko nije super-žena, zašto bismo si to željele’


Žene u logističkom menadžmentu

Elma Plasto Plećan, direktorica u Interšped Logistics d.o.o., istaknut će utjecaj žena u logističkom menadžmentu te prepreke i izazove s kojima se suočavaju. Žene u logističkom menadžmentu imaju sve veći utjecaj, doprinoseći inovacijama, učinkovitijem vođenju timova i poboljšanju procesa upravljanja lancem opskrbe. Ipak, suočavaju se s izazovima poput nejednakosti u plaćama, ograničenih mogućnosti za napredovanje i predrasuda vezanih uz rodne stereotipe. Unatoč tim preprekama, sve više žena preuzima vodeće uloge, pokazujući da mogu uspješno konkurirati i donositi ključne odluke u industriji.

Plećan je magistrica prometa i komunikacija s posebnim fokusom na cestovni promet. Tijekom studija na Fakultetu prometnih znanosti i komunikacija Sveučilišta u Sarajevu, gdje je nagrađena “Zlatnom značkom” kao najbolja studentica, stekla je vrijedno iskustvo radeći kao demonstratorica i viša asistentica. Svoju karijeru započela je u međunarodnoj logističkoj tvrtki Schenker d.o.o. Njezina stručnost obuhvaća zračni i pomorski prijevoz, logistiku i carinjenje.

Meke vještine u logistici i nabavi tema su predavanja Melise Halilović, voditeljice prodaje i poslovnog razvoja usmjerene na rast i vođenje timova u Manpower BiH. Istražit će kako komunikacijske i liderske vještine postaju ključne za uspješno upravljanje složenim lancima opskrbe u logistici i nabavi. Kroz praktične primjere i studije slučaja, polaznici će saznati kako ove vještine pomažu u rješavanju izazova, povećanju produktivnosti i boljoj koordinaciji među timovima. Poseban naglasak biće na važnosti učinkovitog vođenja, donošenja odluka i rješavanja konflikata u dinamičnim okruženjima, gdje fleksibilnost i timski rad igraju presudnu ulogu za postizanje optimalnih rezultata.


Pročitajte više: Amra Hanić: ‘Žene u biznisu moraju postati samouvjerenije i hrabrije svjesne svojih vrijednosti’


Meke vještine koje moramo imati

Halilović je stručnjakinja u upravljanju ljudskim potencijalima i coachingu, s posebnim naglaskom na pružanje podrške timovima, poticanje suradnje i postizanje vrhunskih rezultata. Strastvena je u vezi s ljudskim resursima i njihovim utjecajem na gospodarstvo, društvo i okoliš. Njezin cilj je osnažiti poduzeća i pojedince da ostvare svoj puni potencijal kroz inovativna rješenja. Vođena vrijednostima raznolikosti, integriteta i izvrsnosti, Melisa kontinuirano širi svoje vještine, gradi profesionalnu mrežu i istražuje nove tržišne prilike, nastojeći u svakom svom angažmanu postići značajne i dugotrajne uspjehe.

Predavanje će održati i Lejla Kraljević, Co-founder Derubis Caravans. Kraljević je dinamična poduzetnica i vizionarka, poznata po osnivanju Derubis Caravansa. Uz doživotnu posvećenost ekološkoj svijesti, transformirala je svoju strast u akciju, koristeći inovativne dizajne i održive prakse. Udata za brodograditelja, Lejlin jedinstveni pristup prepliće njen poduzetnički duh sa stručnošću njenog supružnika, što je rezultiralo stvaranjem Derubis karavana.

Njihov Monokok dizajn, koji simbolizuje snagu i stabilnost, postao je zaštitni znak njihovog brenda. Lejlino rukovodstvo je obilježeno oštrom sposobnošću da prepozna mogućnosti i implementira najsavremenija rješenja. Osim svojih poslovnih poduhvata, aktivno se uključuje u svoju zajednicu, podržavajući mlade poduzetnike i sudjelujući u humanitarnim inicijativama. Priča Lejle Kraljević služi kao svjetionik inspiracije, inspirirajući druge da ostvare svoje snove, istovremeno podstičući pozitivne promjene u svijetu.

Umrežite se s uspješnim ženama iz industrije. Prijave su otvorene.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Hanadi Džabić RCB Nanotehnologija

‘Kako da ne vjerujem u zemlju odakle su moji korijeni’? Hanadi...

Proteklih smo mjeseci imali priliku razgovarati s mnogim predvodnicama održivosti u Bosni i Hercegovini i svaki nas je razgovor iznova inspirirao i dao nam...