Kamenolom u Jablanici istražuje i krim-policija. Evo kako možemo pomoći unesrećenima

U nezamislivoj tragediji, poplavama i odronu najmanje je 17 poginulih u Donjoj Jablanici. Izbrisane su cijele obitelji. Dnevni avaz doznaje da je jedna od žrtava i 29-godišnja trudnica iz Jablanice. Jedan bračni par pronađen je zagrljen u odronima u Donjoj Jablanici i još jedan bračni par s tog područja pronađen izgubio je život, piše 24sata.

Sve se dogodilo u roku od minute

Prizori su bolni, apokaliptični, čitave kuće tamo su zatrpane gotovo do krova nakon odrona. U cijeloj Bosni i Hercegovini 21 je poginulih, potvrđeno je zasad, ali strahuje se da bi pravi broj žrtava mogao biti još veći jer je 16 nestalih

Eko udruge i mještani Jablanice smatraju kako se dio krivnje za potresne prizore, pogotovo iz Donje Jablanice možda može pripisati i kamenolomu koji se nalazi blizu mjesta.

Iste sumnje imaju očito i vlasti BiH jer je pitanje kamenoloma apostrofirao Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH u razgovoru za N1.

“Nekoliko tisuća tona iz tog kamenoloma je napravilo jedan strašan udar na cijelo naselje. Voda sa tim kamenjem preplavila drugi dio naslova. Kamenolom je napravio dio brane i onda se voda slila u jednu dolinu. Ljudi su podijelili svoja teška iskustva. U roku od minute se sve dogodilo, oko dva sata iza ponoći. (…) Mora se utvrditi na koji način sve to funkcionira. Kamenolom je bio veliki problem. Da li je to priroda svojom snagom, ali ovo što imamo na terenu je užasnož”, rekao je Konaković.


Pročitajte više: Stručnjakinja o neviđenom kolapsu: Toplinski val zaprijetio stabilnosti elektroenergetskih mreža na Balkanu?


‘Nešto je posrijedi’

“Vlast ima obavezu učiniti ono što može. Da utvrde koliko je kamenolom siguran ili ne. Nije ovo bila posljedica izlijevanja rijeke. Dešavala se su se strašne katastrofe u mnogo snažnijim zemljama. To je jako teško prevenirati. Institucije imaju svoju odgovornost. Mislim da je bilo nemoguće spriječiti…”.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak u razgovoru za N1 je otkrio kako je na terenu i kriminalistička policija koja istražuje kako je došlo do klizišta.

“Žalosno je ovo što se desilo, sve nas je iznenadilo. Padavine nisu bile toliko obilne da bi se ovo desilo, nešto je po srijedi. Tu je i kriminalistička policija koja je tu da utvrdi zbog čega se dogodilo klizište”, naveo je Isak.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH rekao da će istraga otkriti što se točno dogodilo u Jablanici. 

“Vidio sam taj kamenolom i zaista ne znam da li neko ima dozvolu za njegovo postojanje. Odmah da kažem da sam protiv nelegalne sječe šuma, uništavanja korita rijeka i svega onoga što može dovesti do prirodne katastrofe i ugroziti okolinu u kojoj žive ljudi. Apsolutno sam za red i da odgovaraju svi oni koji krše zakone“, rekao je ministar sigurnosti. 

Kako pomoći?

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039.

Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” je objavila adrese na kojima će se u Travniku, Mostaru, Bihaću i Sarajevu nalaziti punktovi za prikupljanje pomoći za područja koja su pogođena stravičnim poplavama, piše Dnevni avaz.

Adresa u Travniku je Školska bb, a prikupljanje pomoći će se vršiti i na stadionu Pirot u saradnji sa Službom za civilnu zaštitu Općine Travnik i Općinom Travnik.

Adresa za prikupljanje pomoći u Mostaru je magacin u krugu Hepoka, Bišće Polje.

U Bihaću će se prikupljanje pomoći vršiti u halama Šipada, iza benzinske pumpe Gazprom.

U Sarajevu se prikupljanje pomoći nastavlja vršiti na Čengić Vili, adresa Dr. Fetaha Bećirbegovića 8.

– Najneophodnije su voda, konzervirana hrana, higijenske potrepštine… – poručili su iz Pomozi.ba.

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

– Situacija je dramatična u brojnim mjestima širom BiH, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic, Fojnica… Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve – navode iz Pomozi.ba.

Donacije za ljude pogođene poplavama moguće su osim poziva na broj 17039 i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili žiro računa i PayPala Pomozi.ba organizacije sa naznakom “Poplave 2024”.

Društvo Crvenog krsta/križa poziva sve građane Bosne i Hercegovine da uzmu učešće u humanitarnom odgovoru – pozivom na humanitarni broj 17023 ili uplatom na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u skladu sa misijom, mandatom i javnim ovlaštenjima, aktiviralo je sve raspoložive kapacitete, a u cilju sprečavanja i olakšavanja ljudske patnje, te zaštite života, zdravlja i ljudskog dostojanstva.

Za korisnike BBI, Union i Asa banke, omogućena je i donacija putem KVIKO aplikacije, uz obavezno naglašavanje svrhe uplate. Za klijente Intesa Sanpaolo Banke omogućena je donacija putem m-Intesa mobilne aplikacije, jednokratno ili uz svaki nalog plaćanja.

Računi za uplate:

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

UniCredit Bank

338-730-22202506-52

Raiffeisen Bank

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d.

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d.

132-260-20223371-17

ZiraatBank BH d.d. Sarajevo

186-121-03108095-46

Asa banka d.d. Sarajevo

134-105-11300001-66

Sparkasse Bank d.d. BiH

199-496-00059682-82

Primalac:

Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Poplave 2024

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo Svrha: Poplave 2024

Foto: Screenshot Facebook Domovina Bosna i Hercegovina (Klix.ba)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u nabavi i logistici

Prvi put u BiH okupljamo žene u nabavi i logistici!

Vrijeme je za prvu konferenciju za žene u nabavi i logistici u Bosni i Hercegovini u organizaciji Women in Adria! Naš je cilj povećati...