Ovo ‘super povrće’ sadrži više vitamina C od naranče. Najvažnije je kako ga kuhate

Bogat hranjivim tvarima, niskokaloričan, zelen, kelj je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu. U Europi se uzgaja još od rimskih vremena i već je u to doba bio prepoznat i cijenjen kao hrana koja čuva zdravlje i zadržava moć. Bogat je vitaminima i mineralima, od kojih se posebno ističe vitamin C, važan za jačanje i očuvanje imunosnog sustava. Žlica sirovog kelja sadrži više vitamina C od naranče. Bogat je vitaminima B-skupine, sadrži vitamin E, folnu kiselinu, obiluje beta-karotenom, a od minerala su zastupljeni mangan, bakar, kalcij, kalij, magnezij. U velikim količinama u kelju su antioksidansi kvercetin i kaempferol, za koje je dokazano da pomažu u sprečavanju oksidativnih oštećenja stanica, razoružavaju slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti, piše živim.hr.

Borba protiv raka

Pokazalo se da su ovi antioksidansi dobri u borbi protiv raka, kaempferol štiti srce, snižava razinu šećera u krvi, jača kosti i smanjuje upale u organizmu. Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, također vrlo moćnim antioksidansima koji su poznati kao čuvari očiju jer sprečavaju razne bolesti oka i gubitak vida.

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti kelja je to što je prirodni detoksikator, odnosno pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. To možemo zahvaliti spojevima izotiocijanatima koji detoksiciraju tijelo na staničnoj razini, a istraživanja pokazuju i da pomažu u liječenju raka. Osim što je bogat hranjivim tvarima, kelj je i niskokaloričan – jedna šalica kuhanog kelja ima samo 36 kalorija. Dovoljno je pet do najviše deset minuta kuhanja.


Pročitajte više: Tajna uspjeha: kako izgleda doručak po mjeri Novaka Đokovića?


Evo koliko trebate kuhati kelj

Najzdravije je kelj, preporučuju nutricionisti, kuhati na pari samo pet minuta. Tako će dobiti dovoljno vlage da omekša, a zadržat će privlačnu zelenu boju i važna nutritivna svojstva.

Ovisno o sezoni varira i njegova priprema pa se mladi kelj može jesti svjež, nasjeckan i pripremljen na salatu, samo uz dodatak maslinova ulja, limunova soka i češnjaka. Ponekad se mladom kelju dodaju začini kao što je cimet, a zanimljivu kombinaciju čini s ribizom. Stariji kelj treba skuhati jer je sirov teško probavljiv, no ne treba ga prekuhati, jer predugom termičkom obradom gubi dragocjena svojstva i postaje premekan.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Melanie Perkins Canva

Lekcije osnivačice Canve: Što je Melanie Perkins naučila nakon tri mjeseca...

Melanie Perkins, suosnivačica i glavna izvršna direktorica Canve, svoju poduzetničku crtu pokazivala je još u dobi od 15 godina. Tada kreativna i snalažljiva tinejdžerica...