Ova skrivena opasnost u vašim ustima može biti simptom teške bolesti

Kad govorimo o oralnom zdravlju, obično se fokusiramo na bijeli osmijeh i svjež dah. No, briga o našim zubima i desnima ima mnogo širi utjecaj na opće zdravlje nego što možda mislimo. Na primjer, loša oralna higijena može povećati rizik od srčanih bolesti, a stanje usne šupljine može biti rani pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema poput hipertenzije ili tumora. Ono što nas posebno zabrinjava je da promjene u ustima mogu ukazivati i na kognitivne poremećaje, uključujući demenciju, piše Klik. Koji su simptomi demencije kod starih osoba?

Pogrešno pranje zubi može dovesti do kobne bolesti

Prema Jimu Dunnu, gerijatrijskom kliničkom savjetniku i članu odbora Senior Helpers, demencija je skup simptoma koji utječu na sposobnost osobe da pamti, razmišlja i donosi odluke, piše Healthline.

“Demencija nije specifična bolest, već termin koji obuhvaća niz simptoma, uključujući gubitak pamćenja i druge kognitivne smetnje, koje ometaju svakodnevne aktivnosti”, objašnjava Dunn.

Iako ne postoji lijek za demenciju, rano prepoznavanje simptoma može igrati ključnu ulogu u usporavanju napretka bolesti i očuvanju mentalne funkcije što je dulje moguće. Prema Healthlineu, rano otkrivanje i odgovarajuća terapija, koja može uključivati lijekove, kognitivni trening i terapiju, mogu poboljšati kvalitetu života pacijenata.


Pročitajte više: Koliko vode dnevno trebate piti?


Koji su simptomi demencije kod starih osoba?

Simptomi demencije često se javljaju godinama prije nego što se postavi konačna dijagnoza. Osim tipičnih znakova poput zaboravnosti i zbunjenosti, stručnjaci upozoravaju na suha usta kao jedan od manje prepoznatljivih simptoma rane faze bolesti.

Raymond Dacillo, direktor operacija za C-Care Health Services, napominje da, iako suha usta nisu uobičajen simptom demencije, mogu ukazivati na početak bolesti. Nedovoljna hidratacija, što je čest problem kod osoba s demencijom, dovodi do smanjenja proizvodnje sline, što uzrokuje suhoću usta.

Ovi naizgled manji simptomi, poput suhoće usta, mogu biti prvi znakovi na koje treba obratiti pažnju, upozoravaju stručnjaci. Pravovremeno prepoznavanje ovih suptilnih pokazatelja može pomoći u ranijem započinjanju liječenja, čime se može usporiti napredak bolesti i poboljšati kvaliteta života oboljelih.

Važno je pratiti ne samo očigledne promjene u kognitivnim funkcijama već i suptilne fizičke znakove koje naše tijelo šalje. Tako i briga o oralnom zdravlju postaje ključan dio općeg zdravstvenog stanja, uključujući mentalno zdravlje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Količina preparata za njegu kože

Stručnjaci otkrili koliko kreme, seruma i SPF-a nanijeti na kožu da...

Ako imate posloženu rutinu njege kože i svakodnevno nanosite proizvode poput hidratantne kreme, seruma, SPF-a, ulja za lice i okoloočne kreme, jeste li se...