Znate li zašto led ne biste trebali predugo držati u zamrzivaču?

Led je neizostavan sastojak mnogih kuhinja. Nekoliko kockica leda držat će vaše piće hladnim, a poslužit će i u mnogim drugim situacijama. Oblik leda može uvelike utjecati na različite koktele, kockice leda ključne su za hrskavu koricu kruha, a led je tajni sastojak i za – vrhunski pečeni sir. Ali, kockice leda ne ostaju svježe zauvijek. Iako se tehnički nikada neće pokvariti, definitivno mogu početi imati čudan okus nakon što predugo stoje u zamrzivaču, piše Food Republic. Evo zašto je važno pohranjivanje leda.

Kockice leda mogu poprimiti mirise i okuse

Ako vam led počne imati čudan okus, to može biti znak da je vrijeme da očistite zamrzivač. Kockice leda mogu poprimiti mirise i okuse drugih predmeta u zamrzivaču, osobito ako su neko vrijeme stajale. Led također može upiti opasne bakterije poput salmonele i E. coli ako se pohranjuje uz kontaminirane predmete. Kako biste spriječili da neželjeni okusi i potencijalni kontaminanti utječu na led, razmislite o zamjeni kockica svakih nekoliko mjeseci i prakticirajte odgovarajuće tehnike skladištenja.

Ako ikada primijetite da se nakupine kristaliziranog leda stvaraju na stranicama vašeg zamrzivača ili na vrhu smrznute hrane, imate posla s – opeklinama. Opekline u zamrzivaču se događaju kada se predmeti osuše nakon izlaganja hladnom, suhom zraku. To se može dogoditi u zamrzivaču u kojemu se događaju oscilacije u temperaturi zbog toga što su vrata predugo otvorena ili kada su predmeti tamo pohranjeni dulje vrijeme. Dok se opekline najčešće pojavljuju na prehrambenim proizvodima, mogu se pojaviti i na kockicama leda, prenosi N1.


Pročitajte više: Koliko vode dnevno trebate piti?


Pohranjivanje leda

U idealnom slučaju, najsigurniji način da osigurate led je da ga pohranite u potpuno odvojenom zamrzivaču. Ako nemate takav prostor, postoje praktičniji načini za pohranu, poput pohranjivanja leda u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Ako za početno zamrzavanje kockica koristite posude za led bez čvrstog poklopca ili poklopca, premjestite ih u spremnik koji se može zatvoriti nakon što očvrsnu. Ako uzimate led iz ledomata, očistite ga svakih nekoliko mjeseci kako biste spriječili nakupljanje bakterija.

Ako su vaše kockice i dalje čudnog okusa, čak i nakon što ste očistili zamrzivač i ispravno spremili led, razmislite o tome da sljedeću turu pripremite s filtriranom vodom.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

truljenje jabuka

Kako spriječiti truljenje jabuka?

Do zaraze dolazi u slučaju oštećenja na pokožici plodova, bilo zbog mehaničkih oštećenja ili onih koje izazivaju insekti. Ubod voćne ose ili stjenice, u...