Dok još imamo svježih patlidžana na pijacama treba ih iskoristiti i maksimalno uživati u njima. Ali, često zapnemo kad u kuhinji izvadimo patlidžane na sto i mozgamo šta bismo danas od njih na brzinu napravile. Dosadile su nam i musake, i razne vrste složenaca od patlidžana, pa šta onda napraviti?
Zanimljiva pizza od 3 sastojka
A da obrnemo situaciju i patlidžanima damo posve drugačiju ulogu u kuhinji? I da recimo od njih napravimo pizzu? Za brzinski ručak nakon subotnjeg shoppinga ili drugih obaveza po gradu ionako nemamo ni snage ni vremena za neko složenije jelo. A ipak bismo naše ukućane obradovale nečim drugačijim, nečim što baš nikad nisu probali. Pa hajde da pokušamo napraviti pizzu od patlidžana. Pizzu? Od patlidžana? Već čujete pošprdne komentare svoje djece iz dnevne sobe “da ko je još vidio pizzu od patlidžana?”
“E, sad će vam mama pokazati kako izgleda savršeno ukusna, šarena i zamamna pizza od patlidžana”, odzvanja vam u glavi ova misao. “Samo nam 3-4 sastojka trebaju za ovu zanimljivu kombinaciju. I to će vam biti današnji ručak, jer mama je umorna, ali bar je maštovita i evo smislila sam vam zanimljivo, drugačije jelo za ručak, koje baš nikad ranije niste probali. Samo mi nemojte reći da nije ukusno, jer je sjajno. I ukusno, i jednostavno, i šareno na tanjiru, a bome je i zdravo”, vodite vi vaš unutarnji dijalog s vašim ukućanima dok pripremate ovo jednostavno jelo za vaš subotnji ručak.
Priprema: pizza od patlidžana
2 veća patlidžana, isječena na kolutove/kriške, debljine 2 cm
2-3 vel. kaš. maslinovog ulja
1 čaj. kaš. soli
½ čaj. kaš. bibera
3 sjeckana režnja bijelog luka
100 g mozzarele ili nekog drugog mekanog sira
10tak cherry paradajzića ili 2 malo veća paradajza, isjeckana na komadiće
100 ml paradajz sosa
½ šake listova bosiljka, peršuna, origana
¼ šolja/ 50 g ribanog Parmesan sira ili nekog drugog tvrdog sira
Patlidžan oprati i narezati na kolutove debljine dva centimetra. Poslagati ih na papirne ubruse, posoliti ih s obje strane i pustiti da puste višak tekućine. Zagrijte maslinovo ulje, izdinstati bijeli luk, dodati sjeckani paradajz, paradajz sos, začine i kuhajte dok se ne zgusne. Kad patlidžan ispusti višak tekućine, obrisati ga, staviti kolutove patlidžana na tavu i preliti ih s malo maslinovog ulja, posuti s peršunom/bosiljkom, te peći na 20-25 minuta u zagrijanoj rerni na 180 C. U međuvremenu isjeckajte listiće bosiljka/peršuna, dodajte mozzarela sir. Izvadite patlidžan iz rerne, na svaki kolut stavite malo umaka od paradajza, mješavinu bosiljka i sira i zapecite još par minuta, dok se sir ne otopi. Izvadite i pospite parmezan sirom i poslužite vruće na drvenom pladnju, ukrašeno listićima bosiljka ili peršuna.
Vaša subotnja pizza je spremna.
Prijatno 🙂 I dobar tek…
Photo: dalitraiteur.lu/gastro24sata