Vrijeme je bundeve. U ovo jesenje i skoro pa zimsko doba gospođu Cucurbitu pepo volimo jesti pečenu u rerni, prelivenu pekmezom od jabuka, u gustim zimskim supama, u rižotu, kao deliciju u kolačima. Otvaramo sezonu bundeve i poklonićemo vam nekoliko predivnih recepata jela sa bundevom. Biće tu i slatkih i slanih jela, različitih boja i okusa, čudesno začinjenih…
Gospođa Cucurbita Pepo iz Meksika
Nama je ova bucmasta gospođa Cucurbita u evropske krajeve stigla iz Meksika. Ta narančasta kraljica svoju boju duguje beta karotenu, vrlo moćnom antioksidansu i najvažnijem biljnom pigment.
No, bundeva ima i karotina, provitamina A, pa još i vitamina C i E, B1, B2 i B6, folne kiseline, kalcija, željeza, fosfora od minerala.
Vrlo je blagog okusa, gotovo neutralna i stoga je vrlo poželjna u kuhanju. Idealna je za dijatalnu ishranu, za dijabetičare, one sa probavnim smetnjama, rekonvalescente. Možete je koristiti i za slana jela, ali i za slatkiše.
Gospođa Cucurbita otvara sezonu sa prekrasnom, jesensko/zimskom supom sa bundevom i đumbirom, koju u istočnom susjedstvu zovu i potaž od bundeve. Ugrijaće vas u nadolazeće hladne dane bolje od bilo koje dekice.
Možete kupiti bilo koju bundevu na pijacama, stambolku, hokaido, muškatnu, isjeći je na kockice, skuhati i napraviti pire od bundeve, koji ćete kasnije koristiti za različita jela.
Priprema: supa od bundeve
500 g bundeve isječene na kockice
100 ml sojinog ili kokosovog vrhnja
1 č.kaš soli
2 č.kaš đumbira u prahu
prstohvat mljevenih chilly papričica (po želji)
malo bučinog ulja
hanep/susam sjemenke
Bundevu oguliti i isjeći na kockice, staviti u šerpu sa zagrijanim maslinovim uljem i skuhati. Dolijevati pomalo vode prilikom kuhanja bundeve da ne bi zagorila.
Kuhanu bundevu ispasirati štapnim mikserom, dodati joj soli, đumbir, chilly papričice i kokosovo vrhnje, izmiješati i kuhati 5 min.
Supu servirati u zdjele, posuti je s bučinim uljem i dodati hanep/susam sjemenke.
Photo: Anisa Šerak