Zagazili smo dobrano u toplu jesenju sezonu i polako se treba pripremiti za hladne dane koji nas uskoro očekuju. Virusi nas ponovo vrebaju i “zaskaču” nas iz zasjede, iako zima još uvijek nije zvanično zakucala na naša vrata. Stoga je ovo izvanredno vrijeme za pripremu našeg tijela za zimsko doba koje nam stiže. I dok svi uglavnom pričaju o garderobi i cipeama i čizmama za novu sezonu, malo ko i razmišlja o tome kako bi trebalo prilagoditi ishranu i pripremiti naše tijelo za početak zime.
Nježno jesenje čišćenje tijela od nagomilanih toksina
Od davnina su se ove promjene godišnjih doba smatrale idealnim vremenom za čišćenje organizma i kure pročišćavanja kako bi se promoviralo dobro zdravlje. Baš kada drveće počinje da odbacuje svoje lišće, jesen je savršeno vrijeme da izbacimo toksine iz našeg tijela i očistimo ga kako bismo povećali našu otpornost za zimske mjesece.
Pojam detoksikacije se obično veže za postprazničnu novogodišnju sezonu kada svi očajnički pokušavaju smanjiti štetu nastalu prejedanjem u vrijeme zimskih praznika, pa se naprečac odriču određenih namirnica, slastica, piju iscrpljujuće čajeve za diurezu kako bi pojačali izbacivanje nagomilanih toksina putem urina i fecesa, očistili jetru iscrpljenu od prekomjerne količine hrane i smanjili nadutost crijeva.
Ali ono što nježno jesenje čišćenje čini posebno važnim je upravo savršeno usklađeno vrijeme za detoksifikaciju kako bismo zimu dočekali sa osnaženim i jakim imunitetom. Prednosti jesenjeg čišćenja uključuju smanjenje upalnih procesa, odmaranje probave, pomoć kod respiratornih tegoba gornjih disajnih puteva, smanjenje viška masnoće, smanjenje nadutosti i vrlo važnu alkalizaciju tijela. Jačanje imuniteta osiguraće da kasnije tokom zimske sezone budemo manje skloni upalama disajnih puteva, kašlju i prehladama.
Zapamtite detoksikacija nije osto što i gladovanje!
Međutim odmah u početku treba razgraničiti da čišćenje i detoksikacija tijela nisu jednaki gladovanju i izbacivanju hrane. Dovoljno je da napravite određene prilagodbe vaše ishrane što će imati snažan uticaj na vaše zdravlje tokom zime i ostatka godine.
Jesenjska detoksikacija bi trebala biti usmjerena na pluća i debelo crijevo, koji su vitalni organi koji se tradicionalno povezuju s ovim godišnjim dobom. Pijenje dovoljno količina vode i ishrana s puno povrća bogatog vlaknima održavaju rad crijeva, što je ključno za proces detoksikacije.
Pročitajte više: Izvanredan ayurvedski imunobooster za prohladne dane je čaj od kurkume i đumbira
Kako uraditi jesenji detox?
Obzirom da je ujesen preporučeno temeljito čiščenje crijeva, a posebno debelog crijeva, po pravilu biste trebali piti dosta tekućine, odnosno toplih napitaka koji će pročistiti vaša crijeva i pomoći da se izbace svi nagomilani toksini. Također je potrebno prilagoditi ishranu hladnijim danima, i jesti one namirnice koje će blago zagrijavati vaše tijelo i pružiti mu dovoljne količine energije.
- Smanjite unos hladne, nekuhane hrane i povećajte unos hrane koja zagrijava tijelo
- Smanjite porcije voća na 2 dnevno, preferirajući jabuke i kruške
- Zamijenite proljetno i ljetno povrće korjenastim povrćem – bundevom, batatom- slatkim krompirom, mrkvom, cveklom, repom i komoračem
- Pijte dnevno najmanje 2 litra filtrirane vode ili detoksikacijskog napitka
- Pijte ujutro, odmah kad ustanete, 1 šolju tople vode sa sokom od pola limuna i 1 kašikom sirovog jabukovog sirćeta. Ovo će isprati vašu jetru, pokrenuti probavu i podstaći sagorijevanje masti
- Koristite jesenje začine poput cimeta, karanfilića i muškatnog oraščića kako biste potaknuli probavu i pojačali cirkulaciju
Priprema detoksikacijskog napitka:
Ovo je idealan napitak koji će vas ugodno zagrijati u ove hladne dane i pomoći u čišćenju vašeg organizma.
1 komad korijena svježeg đumbira, cca 5 cm dužine
1 crveni grejp
2 limuna
1 čajna kašičica kurkume
agava/med po potrebi
Obzirom da su grejp i limun sigurno prskani potrebno ih je namočiti 30 min u rastvoru sode bikarbone (1 kašičica SBB na 0,5 l vode), te isprati i isjeći na kriške. Đumbir očistite i ogulite, te isjecite na tanje kriške. Sve skupa stavite u lonac, ullijte 1,5 litar vode i kuhajte 20-tak minuta. Nakon što ste maknuli s vatre vaš napitak, dodajte u njega kašičicu kurkume i promiješajte. Možete dodati po potrebi i supenu kašiku meda ili agavinog sirupa, ako vam je napitak previše gorak. Ukoliko vam se ukus kurume ne sviđa možete je izbaciti, ali ona ovom napitku daje posebnu notu i svakako je vrlo poželjna za detoksikaciju vašeg organizma.
Prelijte ga u čajnik ili bokal, pokrijte i pijte topli napitak tokom cijelog dana.
Photo: Pexel/Anisa Šerak