Ako se odlučite provesti vikend na planini ili u brdima susrešćete u šumi proljetni divlji ili medvjeđi luk koji se u narodu zove srijemoš.
Idealan je prirodni antibiotik i pospješuje imune snage našeg organizma, djelotvoran je protiv alergijskih stanja, naročito peludnih alergija, a također je idealno i detoksifikacijsko sredstvo nakon zimskog perioda.
Pesto od srijemoša- idealan namaz ili prilog
Još uvijek ga možete naći u šumi, vrlo lako ćete ga prepoznati po glatkim, duguljastim, zelenim listovima karakterističnog mirisa na bijeli luk s lijepim bijelim cjetovima na dugačkoj dršci. Možete ga koristiti kao salatu, začin ili od njega napraviti vrlo ukusan pesto.
200-300 g svježih listova srijemoša
šaka badema
so, biber
peršun
2 velike kašike maslinovog ulja
Listove srijemoša, badem, so, peršun i ulje stavite u blender, izblendajte i pesto čuvajte u tegli u frižideru. Možete ga koristiti kao namaz na kruh ili uz neko glavno jelo, kao dodatak. Nakon pripreme ne miriše intenzivno kao bijeli luk, pa nećete imati problema s karakterističnim zadahom po bijelom luku.
Photo: Anisa Šerak