Napravite preukusnu brownie tortu od kestena i čokolade

Jede vam se neka slastica s kestenjem. Pa, još kad bi mogla biti i s čokoladom…mmmm…Šta biste mogli napraviti za nedjeljnu trpezu ovog prohladnog novembarskog vikenda? Možda neku ukusnu čokoladnu tortu s kremom od kestenja? Ali da je pritome i zdrava i neodoljivo ukusna.

Kako odabrati kesten na pijaci?

Kod kupovine kestena treba odabrati što veće, sjajne plodove bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih larvi. Kada ih uzmemo u ruku ne smiju biti prelagani i protresite ih – ako zveckaju, osušili su se. Čuvajte ih na hladnom, u frižideru, desetak dana, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi, jer će brzo razviti plijesan i pokvariti će se.

Torta od čokolade i kestena

Kako ispeći kestene?

Kesten možete i sami ispeći kod kuće u rerni. Prvo što trebate je uzeti nož u ruke i zarezati ‘x’ nožem s obje strane kestena prije kuhanja ili pečenja, jer će to spriječiti da eksplodiraju tokom kuhanja. Nakon toga, stavite ih u hladnu vodu da malo nabubre, a zatim ih poredajte na pleh i pecite u zagrijanoj rerni na 200 C oko 15 minuta. Kada se “x” otvori, kesteni su gotovi, a tvrda, vanjska ljuska i opna se lako mogu ukloniti.

Pečeno kestenje

A šta s kestenima?

Pečeni kesteni su jedna od omiljenih poslastica tokom jesenje i zimske sezone. Možete ih u ovim tmurnim jesenjim danima ispeći kod kuće i kuća će vam zamirisati fenomenalnom aromom pečenog kestenja, a kompletan ritual “guljenja” pečenog kestenja može biti sjajan vikend ritual u toploj dnevnoj sobi za cijelu porodicu.

Od kestena možete praviti i slane i slatke recepte. Ovisno o tome šta želite napaviti s kestenjem možete ih kuhati ili peći u rerni. Za salate, grickalice i nadjev koristite pečeno kestenje, a za supe i piree najbolje je kestenje prokuhati, da omekšaju i lakše se blendaju.

Pečeno kestenje

Savršena kombinacija kestena i čokolade

Danas vam donosimo idealan recept za nedjeljnu browni tortu. Savršenu kombinaciju tamne čokolade i predivnog okusa badema i kestena.

Ovaj magični recept ćete obožavati, jer će vam ponuditi savršen okus čokolade, s kestenjem kao tajnim sastojkom, koji održavaju vlažnom i odlično se slažu s kakaom i bademima, a pri tome je i bez brašna. Ovu magičnu tortu možete preliti jednostavnom kremom od indijskog oraha.

Priprema: torta od kestena

2 kašike kokosovog ulja

180 g kuhanih kestena

100 g mljevenih badema

1 kašika ekstrakta vanilije

1 kašičica “all spice” začina

9 medjool datula bez koštica

100 g otopljene tamne čokolade

2 kašike sirovog kakaa

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica ekstrakta badema

prstohvat morske soli

3 kašike smeđeg šećera ili 2 kašike kokosovog šećera

Krema od indijskih oraščića:

200 g namočenih indijskih oraščića

sok od 1 limuna

2 kašike javorovog sirupa

1/2 kašike ekstrakta vanile

Najprije zagrijte rernu na 180C. Ubacite kokosovo ulje i kestene izblendajte u blenderu. Dodajte datule i ponovo promiješajte, zatim na kraju otopljenu čokoladu, mljevene bademe, kakao, prašak za pecivo, ekstrakt badema i vanilije, sol i šećer i još jednom mutite dok se sve dobro ne sjedini (imajte na umu da je tijesto super gusto). Kašikom prebacite tijesto u kalup za torte, otpriike 21cm prečnika, tako što mokrim rukama utabate tijesto na dno i na stranice kalupa. Pecite 20 minuta dok ivice ne porumene.

Za kremu od indijskih oraščića ubacite sve sastojke u blender i miješajte dok ne postanu glatki i kremasti. Dodajte malo vode ako je konzistencija pregusta.

Ostavite da se tijesto ohladi, a zatim prelijte kremom od indijskih oraščića i ukrasite po želji nekim sezonskim svježim voćem ili omadićima čokolade.

Photo: rebelrecipies/tesco

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

važnost učenja u poslovanju

Neznanje je blagostanje

Ili tako nekako. A, u stvari je suprotno. To jeste, ako želite dobro sebi i svom biznisu, timu, karijeri... nastavi niz. Ni znanje nije...