Narandža je jedna od najpopularnijih zimskih voćki, namirnica koja se ukorijenila u našu kulturu. Pored slatkog okusa i divne boje, karakterišu je nizak broj kalorija i ljekovita svojstva. Prepuna vitamina C, narandža je ključna za naš imunološki sistem i idealna za ove zimske dane. Također, može se pohvaliti vitaminom B6 koji sudjeluje u proizvodnji hemoglobina i reguliranju krvnog tlaka zbog magnezija koji sadrže.
Narandža ima veliki potencijal za smanjenje holesterola, te obiluje vlaknima i mineralima koja su važna za regulaciju šećera u krvi i zdravu probavu, koji mu ujedno daju kiselkasto svojstvo. Upravo zbog toga, narandža različitim poslasticama daje svježinu, aromu i kiselkastu notu zbog čega se i ovaj sočni kolač, za čiju je pripremu potrebno samo 15 minuta, topi u ustima.
Potrebni sastojci:
- 150g maslaca
- 140g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 170g glatkog brašna
- 25g gustina
- 5g praška za pecivo
- naribana korica 1 narandže
- sok pola cijeđene narandže
- 1 na kriške izrezana narandža
- 50 grama sitno nasjeckane tamne čokolade
Pročitajte više: Sočni kolač od višanja
Kolač od narandže – priprema:
Izmiksajte maslac, a zatim dodajte šećer, vanilin šećer, sok pola narandže i naribanu koricu narandže. Kada se šećer i maslac sjedine, dodajte jedno po jedno jaje, miksajte i dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i gustinom. Nakon što su se sastojci sjedinili, dodajte komadiće čokolade, te promiješajte kuhačom. Biskvit izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i poredajte narandžu isječenu na kriške, te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C, minimalno 45 minuta. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite desetak minuta u kalupu da se ohladi. Ohlađen kolač prelijte sokom cijeđene narandže.
Prijatno!
Photo: Pexels/Martina Sessarego