Neodoljive lazanje – klasik italijanske kuhinje

Stanovnici doline Jordana su bili među prvima koji su konzumirali različite vrste tjestenine, a smatra se da historija tjestenine seže čak 10.000 godina unatrag. U tjesteninu ubrajamo i lazanje, tanke kore napravljenje od najjednostavnijih sastojaka.  Riječ lazanje dolazi od grčke riječi laganon, a opisuje velike, tanke komade tjestenine koji su se rezali na komade.

Lazanje kakve mi danas poznajemo prvi su pripremali Talijani u pokrajini Emiliji u Italiji, a spremaju se u cijelom svijetu uz različite kombinacije sočnih nadjeva i divnih umaka. U okolici Firence, lazanje se prelijevaju bešamel umakom, u Liguriji ih pune pestom, a Kalabriji ricotta sirom.

Najpopularnije lazanje na našem području su definitivno one sa bolognese umakom, a u cijeloj priči je nemoguće zaobići i bešamel koji im daje nevjerojatnu teksturu i ukus. 

U nastavku Vam donosimo najbolji recept za ovo tradicionalno talijansko jelo.

Potrebni sastojci za lazanje

Sastojci za bolognese umak:

  • 500g mljevenog junećeg ili telećeg mesa
  • dvije glavice crvenog luka
  • 100ml ulja
  • 500g pasiranog paradajza
  • 400ml tople vode
  • 10g soli
  • 5g origana
  • 5g šećera

Sastojci za bešamel umak:

  • 70g maslaca
  • 50g brašna
  • 800 ml mlijeka
  • 7g soli
  • 5g muškantnog oraščića 

Ostali potrebni sastojci:

  • 500g kora za lazanje
  • 250g mozzarelle
  • 150g parmezana
Instagram will load in the frontend.

Priprema

Na zagrijanom ulju popržimo crveni luk, a potom dodamo meso i pržimo oko 2-3 minute dok ne promijeni boju, a potom zalijemo vodom. Nakon desetak minuta, dodajemo i pasiranu rajčicu, te začine i sve kuhamo 30 minuta na umjerenoj vatri. 

Dok se meso kuha pripremamo bešamel umak tako što na laganoj vatri otopimo maslac, a potom dodamo brašno koje pržimo dok ne dobije zlatnu boju. Kada je brašno spremno, prelijemo ga toplim mlijekom i kuhamo dok se ne zgusne. Pri samom kraju začinimo solju i muškatnim oraščićem. 


Pročitajte više: Musaka od patlidžana – znate li razliku između grčke i turske verzije?


Nakon što spremimo oba umaka, vrijeme je da ih posložimo u posudu za pečenje, najbolje vatrostalnu. Na samo dno posude rasporedimo 2-3 kašike bolognese umak, a zatim redamo kore. Na kore prvo nanosimo bešamel umak, potom bolognes i na kraju mozzarellu. Lazanje slažemo na navedeni način dok ne potrošimo kore, a zadnji sloj završavamo sa bolognese umakom. 

Tako složene lazanje prekrijemo aluminijskom folijom i ubacimo u prethodno zagrijanu pećnicu  (220 stepeni) na 20 minuta. Nakon dvadeset minuta, skinemo foliju, pospemo parmezanom  i pečemo još 10-15 minuta zavisno od jačine pećnice. 

Lazanje isječemo na kocke i serviramo uz par listova svježeg bosiljka.

Buon appetito!

Photo: Alleksana/Pexels/Instagram

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kako uštedjeti

Želite ipak nešto i uštedjeti? Evo 6 načina kako to izvesti

Rastuće cijene namirnica stavljaju mnoge obitelji pod financijski pritisak. Mnogi koji su nekad trošili 50 funti (60 eura) tjedno na osnovne namirnice sada se...
važnost učenja u poslovanju

Neznanje je blagostanje