Valentinovo ili Dan zaljubljenih jedan je od najromantičnijih praznika. Na dan ljubavi zaljubljeni kao simbol ljubavi daruju jedni druge i iskazuju si međusobno ljubav, poštovanje i zajedništvo, ali i različiti pokloni poput ruža, parfema, slasnih večera i slatkiša.
Najpoznatiji simbol ljubavi je srce. Stari Egipćani su vjerovali da je srce dio tijela u koje se spaja duša i um, a prva zvanična veza ljubavi i srca ustanovljena je u srednjem vijeku.
Ova prilika izuzetna je i za isprobavanje ovog ukusnog deserta koji simbolizira ljubav, a priprema je vrlo jednostavna.
Priprema
150 g brašna
50 g mljevenih badema
125 g maslaca/ulja
4 jaja
1 kašika vrhnja za kuhanje
60 ml mineralne vode
100 g otopljene crne čokolade
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Nakon što razdvojite žumanjke od bjelanjaka, bjelanke umutite u čvrsti snijeg, a žumanke pjenasto izmutite mikserom, te im potom dodajte maslac ili ulje, mineralnu vodu, otopljenu čokoladu i vrhnje za kuhanje. U odvojenu posudu pomješajte suhe sastojke – brašno, bademe, kakao i prašak za pecivo, a potom dodajte pjenastim žumancima mješajući kašikom. Nakon što su se suhi i mokri sastojci pomiješali, polahko dodajite snijeg od bjelanjaca kako bi srca zadržala prozračnost. Umućenu smjesu sipati u kalupe u obliku srca i peći na 180 stepeni 35 minuta.
Photo: Anisa Šerak