Zadnjih godina sirovi deserti su postali vrlo popularni, a poznati su po tome što ne podrazumijevaju duge procese pripreme, niti pečenje. Općenito, sirova hrana se priprema s ciljem zadržavanja potrebnih antioksidanata i visokih hranjivih materija sastojaka. Sve što je potrebno za zdravu sirovu tortu zbog koje nećete imati osjećaj grižnje savjesti jeste dobar blender/multipraktik i kalup manjih dimenzija (10-12 cm).
Jaffa sirova torta
Sastojci za podlogu
- 100g lješnjaka ili badema
- 70g hurmi
- 30g kakao praha
- prstohvat soli
- cimet po želji
Sastojci za kremu od čokolade
- 100g indijskih oraščića (namočenih preko noći)
- 100ml kokosovog mlijeka
- 50-70ml agavinog sirupa ili meda
- 50ml kokosovog ulja
- 50g kakao praha
Sastojci za kremu od narandže
- 1 šalica indijskih oraščića (namočenih preko noći)
- 100ml soka od naranče
- 50-70ml agavinog sirupa ili meda
- 50ml kokosovog ulja
- 1 kašika ribane korice narandže
Sastojke za podlogu miksati u blenderu ili multipraktiku dok se smjesa ne ujedini. Smjesa će biti ljepljiva na dodir, ali upravo takva treba biti. Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite, te ostavite u frižider dok pripremate kreme. Kreme se pripremaju tako što sve navedene sastojke ubacite u blender i miksate dok ne dobijete gustu i ujednačenu kremu. Postupak je isti i za kremu od čokolade i za kremu od narandže. Na poslogu porvo staviti čokoladnu kremu i ostaviti da se stisne par minuta u frižideru, a potom i kremu od narandže. Toru možete ukrasdtiti tamnom čokoladom sa visokim udjelom kakaa ili narandžom.
Ferrero sirova torta
Sastojci za podlogu:
- 200g lješnjaka
- 60ml otopljenog kokosovog ulja
- 60ml javorovog sirupa
- 1 kašika arome vanilije
- 35g kakao praha
Sastojci za kremu:
- 200g indijskih oraščiča
- 100ml vode
- 60g otopljenog kokosovog ulja
- 130g sirupa od agave ili meda
- 35 gr kakao praha
- prstohvat soli
Priprema: Lješnjake tostirajte u pećnici desetak minuta, potom ih prohladite i očistite od kore. Kratko ih sameljite u blenderu a potom dodajte i ostale sastojke potrebne za koru i miksajte dok se ne stvori fina i ujednačena masa koju ćete utisnuti na kalup. Indijske oraščiće prokuhajte 5 minuta u vodi da omekšaju, a zatim ih ocijedite i ubacite u blender zajedno sa kokosovim uljem, sirupom od agave i kakao prahom. Za bolji okus dodajte prstohvat soli. Kremu prelijte preko podloge i ostavite u frižideru nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Sacher sirova torta
Za koru:
- 300g badema
- 150g hurmi
- med ili neki drugi prirodni zaslađivač po potrebi
Za čokoladnu kremu:
- 150g hurmi
- 50g kakao praha
- 2 avokada
- malo arome vanilije
Ostali potrebni sastojci:
- 100g suhih marelica
- 100-200ml vode
- 50ml kokosovog ulja
- 50g kako praha
- 4 kašike meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
Bademe i hurme samlejite zajedno u blenderu, a potom utisnite u kalup i ostavite u frižideru. Avokado, hurme i kakao izblendajte zajedno, a onda tome dodajte vaniliju. Suhe marelice sa vodom kuhajte na čaganoj vatri dok ne dobijete džem, koji ćete ohladiti, a potom dodati na koru. Preko džema ide krema koju spremate u blenderu tako što ćete sve potrebne sastojke miksati do željene gustine, a potom je izlijte preko ohlađene podloge. Tortu prelijte čokoladnom glazurom napravljenom od kokosovog ulja, kakao praha i meda.
Prijatno!
Photo: Canva