Mercimek čorba ili čorba od leće tradicionalno je tursko jelo i jedna od prvih asocijacija na ovu zemlju. Crvena leća ili sočivo poznata je namirnica koja se smatrala “najslađom od poslastica”. Zanimljivo je da se ova zdrava namirnica spominje i u Bibliji, a da u jevrejskoj tradiciji njeno spremanje označava žalost jer njen izgled, odnosno zaobljenost podsjeća na kompleksnost života.
Crvena leća ima mnoge prednosti poput smanjenja holesterola i šećera u krvi, poboljšanje rada srca i probave. Bogata je nutrijentima poput vitamina B, magnezija, cinka, kalija, te obiluje proteinima.
Postoje različite verzije ove čorbe, ali je jedno sigurno – priprema je prejednostavna a ukus fenomenalan!
Potrebni sastojci za mercimek čorbu:
- 300g crvene leće
- 2 glavice luka
- 1 konzerva pelata
- 1 litar temeljca za supu
- 2 kašike suhe mente
- 1 kašika kumina
- 30g putera
- So
- Biber
- Crvena paprika
- Sok jednog limuna
Pročitajte više: Neodoljivo ukusna gusta supa od bundeve
Priprema:
Na laganoj vatri rastopite puter, a potom dodajte luk i lagano popržite. Nakon što omekša, dodajte mentu i kumin i miješajte oko jednu minutu. Na taj način će začini pustiti svoj ukus. Opranu leću dodajte u šerpu i dinstajte još koju minutu miješajući kako ne bi izgorilo. Potom dodajte paradajz pelat , a potom i temeljac. Čorbu kuhajte 30 minuta na umjerenoj vatri, a potom izblendajte. Čorbu servirajte uz preliv crvene paprike i putera, a obavezno je pospite limunovim sokom koji “produbljuje” okus.
Photo: Esin Deniz/Canva