Sarajevski somun: tradicija kojoj nije moguće odoljeti

Mjesec Ramazan je stigao, a po tradiciji islama i muslimana u Bosni i Hercegovini dnevni post završava se iftarom čiji je nezaobilazan dio somun.

Somun, pitica, ramazanija ili lepina je izuzetno popularna tokom cijele godine u Bosni i Heregovini jer se servira sa najpoznatijim jelom – ćevapima, ali u ramazanu ima posebnu ulogu jer se u predvečerje ulice ispune njihovim mirisom.

Prvi somun u Sarajevu napravio je Gazi Husrev-begov intendant  između 1521. i 1531. godine, a recept za originalan sarajevski somun je bio dugo čuvana tajna. Iako su sastojci vrlo jednostavni i nalaze se u svakom domu, najbitnija je peć u kojoj se somun peći kao i vrijeme i pažnja koja se posveti izradi ovog slasnog peciva.

Najveća razlika između somuna koji se  pravi u Ramazanu jeste ta što sarajevski pekari posipaju somun ćurokotom koji je prema vjerovanjima u islamu ljekovit i donosi blagostanje.

Potrebni sastojci za sarajevski somun:

Za tijesto:

  • 1 kilogram brašna
  • 50g svježeg kvasca
  • 1 kašika soli
  • pola kašike šećera
  • 750ml mlake vode 
  • 2 kašike ulja

Za premaz:

  • 1 žumanjak
  • 2 kašike pavlake

Priprema: 

Germu, šećer i so dodati u brašno, a zatim mlakom vodom zamijesiti tijesto. Miješajte tijesto 5 do 6 minuta sve dok se pod prstima ne pojave mjehurići. Tijesto prebacite na radnu površinu i izradite dok ne postane glatko, a zatim vratite u posudu namašćenu uljem i pokrijte plastičnom folijom.  Tijeto ostavite na toplom mjestu 40 minuta kako bi nadošlo, a potom premijesite lagano. Ostavite ga opet najmanje sat vremena kako bi se udostvoručilo. Nakon što taj postupak ponovite dva ili tri puta, tijesto prebacite na radnu ploču posutu brašnom i laganim pokretima podijelite u 10 loptica, a potom pokrijte krpu i ostvaite desetak minuta.  Tijesto rastanjite rukama i nožem napravite mrežu po somunima, a zatim premažite umućenim žumancima i pavlakom i ćurokotom. Tako premazane, somune izbodite viljuškom i opet pokrijte krpom i ostavite da nadođe. Rernu ugrijte na najvišoj temperaturi i zagrijte pleh u kojem ćete peći somune. Nakon što se pleh dobro ugrijte, somune brzo prebacite i pecite 5 minuta dok ne dobije lijepu boju.

Prijatno!

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

važnost učenja u poslovanju

Neznanje je blagostanje

Ili tako nekako. A, u stvari je suprotno. To jeste, ako želite dobro sebi i svom biznisu, timu, karijeri... nastavi niz. Ni znanje nije...