Kraljica bosanske trpeze: begova čorba

Begova čorba je jedna od najpoznatijih čorbi koje se spremaju na našem prostoru, a zbog njenog specifičnog okusa, te bogatog i raskošnog sastava kažu da se ni “pred begom” ne bi postidjeli da je iznesete. Legenda kaže da je ova čorba nastala u Osmanskom carstvu, međutim ova čorba se danas ne nalazi na turskoj sofri, dok se kod nas priprema u svim specijalnim prilikama. 

Ova divna čorba bogatog ukusa pravi se od korijenastog povrća, piletine i bamije ili okre. Iako bamija nije prvo povrće koje Vam pada na pamet u kontekstu zdrave hrane, ali njeno bogatstvo vitamina i minerala trebalo bi biti signal da se uvrsti češće u jelovnik.  Bamija obiluje vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, kao i mineralima kalcijem, magnezijem, cinkom, kalijem i željezom. Također, bamija snižava krvni pritisak, nivo šećera u krvi, te pomaže pri mršavljenju.

Potrebni sastojci za begovu čorbu:

  • 1 pile
  • 3 veće mrkve
  • 1 celer
  • svežanj peršuna
  • 35g sušene bamije
  • 50g brašna
  • 50g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 50g pavlake
  • lovorov list
  • so 
  • biber

Pročitajte više: Dašak Turske na Vašem stolu uz okrepljujuću mercimek čorbu


Priprema:

Pile srednje veličine dobro operite i stavite da se kuha u slanoj vodi. Tome dodajte mrkvu, celer, peršun i lovorov list. Kada se meso skuha, supu procijedite, te odvojite meso od kosti i sitno ga nasjeckajte zajedno sa povrćem. Istu šerpu vratite na vatru, a potom dodajte maslac i rastopite ga. Maslacu dodajte brašno, propržite ga, a zatim zalijte supom koju ste procijedilii kuhajte oko 15 minuta. Nakon što se zgusne, dodajte meso i povrće narezano na kockice, posolite i pobiberite, te sve zajedno ostavite da prokuha. U međuvremenu pripremite bamiju tako što ćete je oprati i kuhati oko 10 minuta u kipućoj vodi zajedno sa dvije kašike sirćeta koje će pomoći da se riješite sluzi. Bamiju dobro operite nakon kuhanja i dodajte je na samom kraju pripreme čorbi, te ostavite samo par minuta da se poveže sa ostalim sastojcima. Pri samom serviranju begove čorbe, dodajte joj još i umućeni žumanjak sa pavlakom koji će joj dati kremastiji ukus.

Prijatno!

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

važnost učenja u poslovanju

Neznanje je blagostanje

Ili tako nekako. A, u stvari je suprotno. To jeste, ako želite dobro sebi i svom biznisu, timu, karijeri... nastavi niz. Ni znanje nije...