Krekeri su jedna od omiljenih hrskavih grickalica svima. Ipak, iza tog slasnog ukusa krije se mnogo nezdravih sastojaka poput maslaca, soli i nekvalitetnog brašna koji nas privlače. Takvi okusi stvaraju zavisnost, a našem tijelu ne donose nikakve vrijednosti.
Upravo zbog toga donosimo Vam recept za zdrave integralne krekere u kojima će uživati svi. Možete ih jesti same ili uz neki sos, a ovako napravljeni mogu stajati i do sedam dana.
Za još zdraviju i gluten free verziju možete korisititi heljdino brašno ili samljevene ljuspice heljde, kao i drugo gluten free brašno.
Zdravi integralni krekeri će zahvaljujući sjemenkama Vašem tijelu pružitit dodatne hranjive vrijednosti. Upotreba susama smanjuje lipidnu peroksidaciju čija je posljedica nastajanje kancerogenih ćelija, dok će chia sjemenke povećati nivo kalcija i željeza u krvi.
Potrebni sastojci za zdrave integralne krekere:
- 300g integralnog pšeničnog brašna
- 100g susama
- 30g chia sjemenki
- 100ml extra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika agavinog sirupa ili meda
- 150-200ml vrele vode
- 15g himalajske soli
- Kašika ružmarina ili drugog sušenog začina po želji
Pročitajte više: Zdravo i ukusno: jednostavni proteinski hljeb bez brašna
Priprema krekera:
Brašno, susam i sjemenke dobro izmiješajte, a potom polako počnite dodavati mokre sastojke, prvo med i ulje, a potom i vodu dok ne dobijete lijepu i ujednačenu masu. Tijesto koje ste dobili potom prebacite na papir za pečenje i ravnomjerno razvucite u tanak sloj debljine jedan centimetar, a potom pospite sol i ružmarin. Budite pažljivi u razvijanju tijesta, jer ukoliko rubovi budu tanji od sredine izgorit će. Zdrave integralne krekere sa sjemenkama pecite 35 minuta na 150 stepeni, ovisno o jačini pećnice, a potom ih vruće isjecite na oblike po želji.
Prijatno!
Photo: Canva