Američke palačinke jedan su od omiljenih doručaka širom svijeta. Iako su se prvenstveno posluživale u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, američke palačinke danas su dio jelovnika širom svijeta.
Napravljene od gustog tijesta koje se sastoji od jaja, brašna, mlijeka i praška za pecivo, američke palačinke možete obogatiti voćem poput jabuka, jagoda, borovnica, ali i komadićima čokolade.
Američke palačinke kao simbol sunca
Smatra se da su američke palačinke prvenstveno bile simbol sunca i da su igrale ključnu ulogu u ranim vjerskim ritualima američkih domorodaca, koji su ih prvo radili od mljevenog kukuruznog brašna koje se zatim kuhalo na vrućem kamenu. Zbog toga su i danas među mnogobrojnim varijantama američkih palačinki, konkretno u Americi, omiljene johnnycakes koje se prave od pržene kukuruzne krupice.
Američke palačinke serviraju se tako što se slažu jedna na drugu, a između se stavlja maslac kako bi bile još mekše. Najpopularnije su one koje se preliju javorovim sirupom, a mogu se preliti još i medom, voćnim džemom ili nekim drugim prelivom po želji.
Potrebni sastojci za američke palačinke:
- 2 jaja
- 400 ml mlijeka
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 500 g brašna
- 5 g soli
- 5 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Pročitajte više: Ukusni i brzi recepti za ultra zdrave slatkiše koje morate isprobati!
Priprema američkih palačinki
- Razdvojite bjelanjke od žumanjaka, a potom ih mutite mikserom dok ne dobijete čvrst snijeg. Nakon što ste ih dobro umutili, dodajite jedan po jedan žumanjak kako bi smjesa zadržavala prozračnost, a američke palačinke bile mekane.
- U umućena jaja potom dodajte jogurt, mlijeko i ulje, a nakon toga i suhe sastojke – brašno i prašak koji ste prethodno prosijali, te šećer i so. Sve mutite mikserom, ali na najnižoj brzini.
- Američke palačinke pecite na neprijanjajućoj tavi koju ste prethodno dobro zagrijali na najvišoj temperaturi. Po dvije kašike smjese rasporedite u krug i pržite dok se ne pojave balončići, tada je spremna za okretanje. Drugu stranu peći još 30 sekundi do jedne minute, ovisno o temperaturi.
Prijatno!
Photo: Canva