Uz ćevape ili bilo koje drugo meso baš nam dobro leži ajvar. To je tradicionalni, a mnogima i omiljeni specijalitet balkanske kuhinje. Veliku popularnost uživa makedonski ajvar, poznat po bogatom ukusu i intenzivnoj crvenoj boji. Ovaj namaz od pečenih paprika i patlidžana postao je simbol makedonske kulinarske baštine. Iako se ajvar može naći u raznim varijantama u cijeloj regiji, makedonski ajvar ističe se autentičnim receptom i metodom pripreme koja se prenosi s generacije na generaciju. U nastavku donosimo savjete za savršeni ajvar – recept iz bakine kuhinje koji morate isprobati.
Makedonski ajvar – recept za 30-ak staklenki
Priprema pravog makedonskog ajvara zahtijeva strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Sve će se to isplatiti jer ćete dobiti savršeni ajvar koji će upotpuniti svako jelo. Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kg ajvara. Paprike i patlidžani se peku – u pećnici ili na roštilju, ako ga imate. Tako ćete dobiti poseban dimljeni okus.
Sastojci:
- 50 kg crvene rog paprike
- 10 kg patlidžana
- 5 l biljnog ulja
- sol po želji.
Priprema:
- Čitave paprike i patlidžane pecite u pećnici na 220 °C 20-ak minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća.
- Pečeno povrće stavljajte u najlonske vrećice kako bi voda isparila.
- Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.
- Paprike i patlidžane dobro ocijedite, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.
- Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.
- U lonac svakih 15 minuta ulijevajte pola litre ulja, a kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite.
- Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u sterilizirane staklenke.
Za ovu količinu ajvara trebat će vam 30-ak staklenki srednje veličine. Sterilizirajte ih u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 100 °C oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorite i ostavite da se polako hlade.
Pročitajte više: Poznata ćevabdžinica skrenula pažnju sa zaštite ćevapa: ‘a žene?’
Savjeti i trikovi koje vrijedi pratiti
Iako postoji mnogo načina pripreme ajvara, postoje neki savjeti i trikovi koje zaista vrijedi pratiti. Svi koji vole “bakin ajvar” ili “domaći ajvar” moraju slijediti ove korake.
- Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
- Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
- Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
- Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
- Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
- Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100 °C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
- Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.
Foto: Canva