Makedonski ajvar: napravite zimnicu po guštu

Uz ćevape ili bilo koje drugo meso baš nam dobro leži ajvar. To je tradicionalni, a mnogima i omiljeni specijalitet balkanske kuhinje. Veliku popularnost uživa makedonski ajvar, poznat po bogatom ukusu i intenzivnoj crvenoj boji. Ovaj namaz od pečenih paprika i patlidžana postao je simbol makedonske kulinarske baštine. Iako se ajvar može naći u raznim varijantama u cijeloj regiji, makedonski ajvar ističe se autentičnim receptom i metodom pripreme koja se prenosi s generacije na generaciju. U nastavku donosimo savjete za savršeni ajvar – recept iz bakine kuhinje koji morate isprobati.

Makedonski ajvar – recept za 30-ak staklenki

Priprema pravog makedonskog ajvara zahtijeva strpljenje, dosta slobodnog vremena i kvalitetne sastojke. Sve će se to isplatiti jer ćete dobiti savršeni ajvar koji će upotpuniti svako jelo. Za zimnicu je najbolje pripremiti velike količine ajvara, a ovim receptom dobit ćete oko 27 kg ajvara. Paprike i patlidžani se peku – u pećnici ili na roštilju, ako ga imate. Tako ćete dobiti poseban dimljeni okus.

ajvar recept

Sastojci:

  • 50 kg crvene rog paprike
  • 10 kg patlidžana
  • 5 l biljnog ulja
  • sol po želji.

Priprema:

  1. Čitave paprike i patlidžane pecite u pećnici na 220 °C 20-ak minuta. To ćete morati u više navrata kako biste ispekli cijelu količinu povrća.
  2. Pečeno povrće stavljajte u najlonske vrećice kako bi voda isparila.
  3. Nakon pečenja paprike i patlidžane ogulite i očistite od sjemenki.
  4. Paprike i patlidžane dobro ocijedite, a najbolje ih je ostaviti na cjedilu preko noći.
  5. Ocijeđeno povrće sutradan sameljite na mašini za mljevenje mesa, a smjesu stavite kuhati u duboki lonac da ispari sva voda.
  6. U lonac svakih 15 minuta ulijevajte pola litre ulja, a kompletnu smjesu stalno miješajte i začinite.
  7. Kad smjesa postane kremasta, spremna je za pohranjivanje u sterilizirane staklenke.

Za ovu količinu ajvara trebat će vam 30-ak staklenki srednje veličine. Sterilizirajte ih u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 100 °C oko 15 minuta. Kad ajvar pohranite u staklenke, dobro ih zatvorite i ostavite da se polako hlade.


Pročitajte više: Poznata ćevabdžinica skrenula pažnju sa zaštite ćevapa: ‘a žene?’


Savjeti i trikovi koje vrijedi pratiti

Iako postoji mnogo načina pripreme ajvara, postoje neki savjeti i trikovi koje zaista vrijedi pratiti. Svi koji vole “bakin ajvar” ili “domaći ajvar” moraju slijediti ove korake.

  • Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
  • Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
  • Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
  • Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
  • Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
  • Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100 °C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
  • Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.
ajvar recept

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

odnosi među kolegama

Čovjek je čovjeku – kolega

Ne tako davno, pjevušili smo da u svijetu postoji jedno carstvo i u njemu caruje drugarstvo. U isto to vrijeme, svečano smo se zaklinjali...