Begova čorba je jedna od najpoznatijih čorbi koje se spremaju na našem prostoru, a zbog njenog specifičnog okusa, te bogatog i raskošnog sastava kažu da se ni “pred begom” ne bi postidjeli da je iznesete. Legenda kaže da je ova čorba nastala u Osmanskom carstvu, međutim ova čorba se danas ne nalazi na turskoj sofri, dok se kod nas priprema u svim specijalnim prilikama.
Ova divna čorba bogatog ukusa pravi se od korijenastog povrća, piletine i bamije ili okre. Iako bamija nije prvo povrće koje Vam pada na pamet u kontekstu zdrave hrane, ali njeno bogatstvo vitamina i minerala trebalo bi biti signal da se uvrsti češće u jelovnik. Bamija obiluje vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, kao i mineralima kalcijem, magnezijem, cinkom, kalijem i željezom. Također, bamija snižava krvni pritisak, nivo šećera u krvi, te pomaže pri mršavljenju.
Potrebni sastojci za begovu čorbu:
- 1 pile
- 3 veće mrkve
- 1 celer
- svežanj peršuna
- 35g sušene bamije
- 50g brašna
- 50g maslaca
- 1 žumanjak
- 50g pavlake
- lovorov list
- so
- biber
Pročitajte više: Dašak Turske na Vašem stolu uz okrepljujuću mercimek čorbu
Priprema:
Pile srednje veličine dobro operite i stavite da se kuha u slanoj vodi. Tome dodajte mrkvu, celer, peršun i lovorov list. Kada se meso skuha, supu procijedite, te odvojite meso od kosti i sitno ga nasjeckajte zajedno sa povrćem. Istu šerpu vratite na vatru, a potom dodajte maslac i rastopite ga. Maslacu dodajte brašno, propržite ga, a zatim zalijte supom koju ste procijedilii kuhajte oko 15 minuta. Nakon što se zgusne, dodajte meso i povrće narezano na kockice, posolite i pobiberite, te sve zajedno ostavite da prokuha. U međuvremenu pripremite bamiju tako što ćete je oprati i kuhati oko 10 minuta u kipućoj vodi zajedno sa dvije kašike sirćeta koje će pomoći da se riješite sluzi. Bamiju dobro operite nakon kuhanja i dodajte je na samom kraju pripreme čorbi, te ostavite samo par minuta da se poveže sa ostalim sastojcima. Pri samom serviranju begove čorbe, dodajte joj još i umućeni žumanjak sa pavlakom koji će joj dati kremastiji ukus.
Prijatno!
Photo: Canva