Božićni kolači koji će uspjeti čak i početnicima! Imamo 3 najfinija recepta

Mirisi cimeta, vanilije, oraha i meda koji se šire iz pećnice uvijek nas podsjećaju na obiteljske trenutke, svečane večere i blagdansku harmoniju. Ali nije uvijek potrebno biti profesionalni slastičar kako bi se pripremilo kolače koji oduzimaju dah. Božićni kolači – suhi, sočni, ukusni… Ma, obožavamo ih sve. Čak i ako ste početnik u pečenju, postoji puno jednostavnih, a ukusnih recepata koji će vam omogućiti kreiranje prave božićne čarolije u svome domu. U nastavku donosimo pet tradicionalnih kolača kojima ćete oduševiti najbliže bez obzira na prethodne kulinarske vještine, piše grazia.

Najukusniji božićni kolači: Medenjaci

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 g meda
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice klinčića u prahu
  • 1/2 žličice đumbira u prahu

Priprema:

  1. Umutite jaje sa šećerom, dodajte med i otopljeni maslac.
  2. Pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte u mokre. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Ostavite tijesto u hladnjaku odmarati 30 minuta.
  4. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite oblike po želji.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C nekih 10-12 minuta.

Pročitajte više: Božićni keksi: recepti za 5 kolačića koje morate probati ove godine


Orahnjača

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • 1 kvasac (svježi ili suhi)
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • prstohvat cimeta (po želji)

Priprema:

  1. U 200 ml mlakog mlijeka otopite kvasac s malo šećera. Ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapjeni. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i jaje. Dodajte zapjenjeni kvasac, rastopljeni maslac i zamijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se tijesto ne lijepi. Pokrijte ga i ostavite da naraste na toplome oko sat vremena.
  2. U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe, šećer, med, mlijeko i rum (ako koristite) u gustu smjesu. Dodajte malo cimeta po želji.
  3. Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio u pravokutnik. Premažite ga pripremljenim nadjevom od oraha. Zatim pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu roladu.
  4. Stavite roladu na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ju još 15 minuta da se odmori, a zatim je pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30-40 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Po želji, nakon pečenja, prelijte ju s malo sirupa od šećera i vode za dodatnu sočnost.

Pročitajte više: Proizvodi naših poduzetnica idealni su za božićne i novogodišnje poklone


Božićni kolači: Linzeri

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca (hladnog)
  • 1 jaje
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih oraha ili badema
  • 1 žličica vanilin šećera
  • marmelada po izboru (najbolje od malina ili marelice)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, vaniliju i mljevene orahe. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i sve dobro zamijesite. Ako je tijesto previše suho, dodajte malo hladne vode. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  2. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3 mm. Izrežite krugove (ili bilo koji drugi oblik po želji). Na polovicu od njih izrežite manji krug u sredini (to će biti gornja polovica kolačića).
  3. Stavite kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta, dok ne postanu svijetlosmeđi. Ostavite ih da se ohlade.
  4. Na cijele kolačiće stavite malo marmelade, a na njih stavite kolačiće s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu.

Ovo su najljepši božićni kolači, a ujedno i suhi božićni kolači koji mogu stajati. U slast!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

tehnološki višak otkazi

Skoro 10.000 radnika u ovom dijelu BiH ostalo bez posla zbog...

Broj radnika koji su se prijavili na biro rada u RS jer su proglašeni tehnološkim viškom u deset mjeseci ove godine veći je za...