Prepoznatljivog izgleda – oblika kvadratića u smeđoj boji s bijelim mrvicama, čupavci su jedan od najpoznatijih kolača na našim prostorima. Europska su verzija poznatih australskih “Lamington” kolača. Često ih vežemo u različite blagdane, ali zapravo su idealan desert za svaku prigodu. Volimo ih zbog savršene kombinacije čokolade, biskvita i kokosa, ali i prepoznatljive mekoće. Pronašle smo najfiniji recept za tradicionalne čupavce, ali i jedan za one proteinske, za sve koji vole zdravije varijante omiljenih poslastica.
Čupavci: recept za klasičan kolač
Svi znamo da nane kuhaju najbolje obroke, pa tako i peku najbolje kolače. Zato za ovu klasičnu, uobičajenu verziju čupavaca s vama dijelimo recept jedne nane, s Coolinarike. S njim ne možete pogriješiti!
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 15 žlica šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 17 žlica brašna (mekog)
- 1 vrećica praška za pecivo
- malo soli
Sastojci za čokoladni umak:
- 250 g čokolade za kuhanje
- 250 g maslaca
- oko 2 dl mlijeka
I potrebno nam je još 300 grama kokosa.
Priprema:
- Upaliti pećnicu na 180°C. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg. U drugoj posudi žumanjke umutiti sa šećerom i uljem. Dodati mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo (malo po malo) i sol. Ručno dodati snijeg od bjelanjaka.
- Pleh dimenzija 30×30 obložiti papirom za pečenje te uliti i poravnati pripremljenu smjesu. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min (dok lagano ne porumeni i suha čačkalica izađe van). Ohladiti biskvit.
- Kad se biskvit ohladio, narezati ga na kockice (recimo 5×5 cm). Staviti na laganu vatru maslac i čokoladu te otopiti. Dodati mlijeko (ne odjednom, već dok ne dobijete rjeđi, ali ne prerijedak umak). Kad proključa, skinuti s vatre.
- U duboki tanjur staviti kokos. Kockice biskvita ubaciti u umak, okretati da upije čokoladu sa svih strana (pomozite si vilicom), ocijediti te staviti u tanjur s kokosovim brašnom da se kokos zalijepi sa svih strana.
5. Gotove čupavce slagati na pladanj (obložen papirom za pečenje) i pustiti da se potpuno ohlade.
Kako naglašava autorica, ovi čupavci mogu se i zamrznuti. „Kad ih napravite, željenu količinu stavite u aluminijsku foliju pa u zamrzivač. Kad se zaželite, izvadite iz zamrzivača i za par sati imate mekane fine čupavce“. I da, prema ovom receptu kolači čupavci buku meki, sočni i tope se u ustima! A što nam više treba?
Pročitajte više: Osvježavajući kolač od jabuka stvoren je za ljeto
Proteinski čupavci za ljubiteljice fitnessa
Ovo je laganija, low-carb i proteinska verzija naših čupavaca, koju potpisuje Fitness. Nema niti šećera, za sve one kojima je aspekt važan! Sastojci odgovaraju plehu veličine oko 25×22 cm.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 1 bjelanjak
- 60 g proteina od vanilije
- 1 žličica stevije u prahu
- 1 žlica kokosovog brašna
- 4-5 žlica mlijeka
Sastojci za glazuru:
- 200 g tamne čokolade bez šećera
- 18 žlica mlijeka
- 100 g kokosa
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C. Pleh veličine oko 25×22 cm ili nešto manji obložite papirom za pečenje.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Sve bjelanjke stavite u mikser te od njih istucite čvrsti snijeg.
- U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke sa stevijom, proteinima te kokosovim brašnom i 4-5 žlica mlijeka. Dodajte i par žlica istučenog snijega da „olakšamo“ smjesu. Ostatak snijega pažljivo špatulom umiješajte u žumanjke. Pazite da u procesu ne istisnete previše zraka iz bjelanjaka jer smjesa mora ostati prozračna.
- Smjesu pažljivo rasporedite u kalup te pecite oko 15 minuta. Izvadite i ohladite, a kad se ohladi, biskvit narežite na kocke.
- Za glazuru na pari otopite usitnjenu čokoladu s mlijekom, miješajući da se lijepo poveže. Stavite u jednu malo dublju zdjelicu, a u drugu zdjelicu stavite kokos.
- Kocke biskvita prvo umačite pomoću vilica u čokoladu, a zatim uvaljajte u kokos. Ostavite da se čokolada stisne i vaši proteinski čupavci su gotovi.
I jedni i drugi kolači čupavci oduševit će ne samo vas, već i vaše goste, obitelj i prijatelje. U slast!
Foto: Canva