Smrčak je jestiva gljiva iz roda Morchella, koja raste proljeće, u aprilu i maju, uglavnom u bjelogoričnim šumama, uz drveće bukve, hrasta, jasena. Vrlo je zanimljivog jajastog oblika sa smežuranim klobukom smećkasto-sive boje sa stabljikom bijele boje. Jestiva je gljiva, koja se ne smije koristiti sirova, nego samo termički obrađena i iznimno je cijenjena među francuskim kuharima.
Smrčak za mozak, imuno sistem, uklanjanje umora
Svojim izgledom podsjeća na koru mozga, jer pospješuje moždanu funkciju, a vrlo je učinkovita u regulaciji imuno sistema, te je iznimna pomoć pri uklanjanju osjećaja umora, zbog prisustva rijetke aminokiseline cis 3 L-prolina.
Jaja na oko sa smrčcima
Smrčke očistite od ostataka zemlje, operite i posušite papirnim ubrusom. Prepržite ih na masnoći, posolite, dodajte 2 jaja na oko i zapecite ih u tavi. Dodajte sjeckani peršun ili vlasac, a možete dodati i srijemoš. Poslužite toplo uz crvene rotkvice i rukolu. I imate savršen zdravi “šumski” doručak.
Foto:Anisa Šerak