Bliže nam se topliji dani i vrijeme planiranja godišnjih odmora, a kad se taj period u godini približi sve žene redom se panično prisjete svojih viškova kilograma.
E, da biste udovoljile svojoj željenoj figuri natjerajte se na promjenu prehrane pa barem jedanput sedmično uvedite dan za gustu supu i uživajte u njima, ne vodeći računa o kalorijama, glikemijskom indeksu i sl.
Komorač ili koromač, kako ga zovu u Dalmaciji, je začinska biljka predivne arome od koje se koriste listovi i podanak, odnosno lukovice korijena, a vezuje se uglavnom za ljetno doba, no danas ga imamo u ponudi tokom cijele godine.
Svježi komorač možete kombinirati s voćem i povrćem kao što su avokado, naranče, artičoke, celer, jabuke, nar, kruške, parmezan i pršut za pripremu ukusne salate.
Možete ga zapeći i poslužiti kao toplo predjelo ili prilog, uz povrće, tjesteninu ili uz rižoto, a također možete napraviti gustu supu od komorača, koja se može jesti i hladna, pa je idealna za vrele ljetne dane koji nas očekuju. Za pripremu ove supe potrebno je svega desetak minuta, stoga je odličan izbor ako ste u žurbi poslije napornog dana ili ako želite spremiti nešto za posao i ponijeti sa sobom.
Recept: Gusta supa od komorača
2 glavice komorača s listovima
Šaka isjeckanog mladog luka sa zelenim dijelovima
Peršun ili vlasac
Maslinovo ulje
So, biber
Vrhnje po potrebi (ili kokosovo vrhnje ako ste vegan/ka)
Isjeći lukovice korijena komorača na kolutove, isjeći mladi luk na kolutiće, dodati vrlo malo vode i sve zajedno propržiti na maslinovom ulju 10tak minuta. Kad su lukovice skuhane i mekane izmiksati supu u blenderu, te začiniti solju i biberom, te svježim sjeckanim peršunom ili vlascem. Dodati vrhnje po želji. Služiti toplu supu sa krekerima ili hladnu.
Photo: Photospin/Anisa Šerak