Idealan ljetni kolač s breskvama

Volite li breskve? Najljepše su ljeti, kad na pijace dođu zrele, sočne, mirisne, zlatno narančaste boje od vrelog ljetnog sunca. Slatke su, ukusne i mirišu na ljeto. Kad ih zagrizete iz njih vam po rukama curi preukusni sok zlatno žute boje. 

Potiču iz Kine, gdje su predstavljale simbol dugovječnosti i besmrtnosti. Iz Grčke i Perzije su ih Rimljani donijeli u Evropu, a Evropljani odnijeli na američki kontinent. 

Breskve su bogate antioksidansima i betakarotenom, koji joj daje predivnu narančasto-crvenkastu boju. Imaju i vitamina C, E, A, B3 i B6, te minerala kalija, mangana. Zbog niskog sadržaja kalorija idealna su pomoć pri mršavljenju. Visoki sadržaj pektina mogućava bolje varenje i čišćenje crijeva, a služe i kao diuretik.  


Pročitajte više: Sočni kolač od višanja


Oduvijek su se gnječene breskve  koristile i za spravljanje maski za lice koje zatežu i hrane kožu, čine je glatkom i elastičnom. 

Od breskvi se najćešće pravi džem, sok i kompot, a kolači s breskvama su preukusni. U Kini i Japanu izrazito cijene cvjetove breskve kad procvatu na početku proljeća i često ih osušene dodaju zelenom ili bijelom čaju zbog predivne aromatičnosti.  

Najbolje ih je jesti svježe ili izrezane na kriške u nekoj voćnoj salati. 

No, zašto ne bismo napravili sočni nedjeljni kolač sa tim prekrasnim zlatno žutim voćem. Evo, tog sjajnog recepta u kojem sam koristila i kuhani proso, koji daje posebnu svježinu ovom kolaču.

Kolač s breskvama

Sastojci za biskvit:

3 jaja

1 šolja kuhanog prosa

200 g brašna

180 g smeđeg šećera

2 kaš. sojinog vrhnja

4 kaš. maslinovog ili kokosovog ulja

2 kaš. putera

1 č.k. cimeta

1 prašak za pecivo

Krema za ljetni kolač s breskvama:

1 smrznuta banana

1 šolja kuhanog prosa

150 g dekstroze ili smeđeg šećera

1 želatina

1 vanilin puding

2 kaš. sojinog vrhnja

2 breskve izmiksane

4 isječene breskve odozgo

Priprema: ljetni kolač s breskvama

Skuhajte proso u omjeru 1 šolja pros, 3 šolje vode 15 tak minuta i ohladite. Potom izmiksajte žumanca sa šećerom, a bjelanca umutite u snijeg i lagano dodajte smjesi od žumanaca i ostalih sastojaka na kraju. Umutite ulje i puter sa žumancima, dodajte vrhnje, te prosijanio brašno i prašak za pecivo i snijeg od bjelanaca na kraju. Prespite u okruglu tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni 40 min na 180 C.

Kuhani proso pomiješajte sa odmrznutom zgnječenom bananom, dodajte šećer, vrhnje i izmiksane breskve i razmućenu želatinu na kraju. Prelijte kremu preko ohlađenog biskvita. I odozgo ukrasite isječenim breskvama na kriške.

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

razvojni intervju sa zaposlenikom

Razvojni intervju – hranjivo ‘tlo’ za buduće plodove tvrtke

Silno vjerujem da, uz korektne uvjete rada, međuljudske odnose i plaću, mogućnost smislenog razvijanja vlastitih potencijala te povećanje vlastite kompetentnosti i područja utjecaja u...
važnost učenja u poslovanju

Neznanje je blagostanje