Pileći paprikaš idealan je za bogat i zdrav ručak, ali svakako će biti odličan odabir i za porodični ručak nedjeljom. Najbolje se slaže uz njoke, palentu ili rižu. Preostaje vam još samo dodati omiljenu sezonsku salatu i slasno uživanje uz ovaj brzi recept za pileći paprikaš može početi!
Sastojci za pileći paprikaš:
- 500g otkoštenog pilećeg batka i zabatka
- dvije paprike (crvena i žuta)
- dvije glavice crvenog luka
- tri mrkve
- 1 manji korijen celera
- konzerva paradajz pelata
- dvije kašike mljevene crvene paprike
- 100ml vrhnja za kuhanje
- 1l pilećeg temeljca
- svežanj peršuna
- ulje
- so
- biber
Pročitajte više: Zdravo i ukusno: jednostavni proteinski hljeb bez brašna
Priprema pilećeg paprikaša:
- Piletinu začinite soli i paprom i ostavite par sati u frižideru da se marinira.
- U šerpi zagrijte ulje pa sa svih strana zapecite meso. Izvadite ga iz tave i na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk i pržite dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte sitno isjeckanu mrkvu i celer.
- Nakon što povrće omekša dodajte pileći temeljac toliko da prekrije povrće, a zatim i začinite crvenom paprikom, soli i biberom. Dodajte meso i paradajz pelat i kuhajte sat vremena. U slučaju da temeljac ispari, svakako ga dodajte još kako biste na kraju dobili bogat umak.
- Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje, pospite svježim peršunom i poslužite toplo.
Prijatno!
Photo: Canva