Znate li da je kestenje zdravi “superfood”?

Sezona je kestenja. Jesenje doba, kad nam opalo lišće šušti pod nogama, a prodavci pečenog kestenja na ulicama prekrivenim debelim tepihom od opalog lišća nas mame sa svojih štandova s pečenim kestenjem u fišecima. U trenu se sjetimo da će nam ruke biti crne i prljave od čišćenja kestenja, nalik na one rudarske šake pocrnjele od kopanja uglja. No, svejedno nas mame svojim mirisom i čarobnim okusom. Pa, na kraju i ruke ćemo malo ugrijati čisteći kestenje, vrlo važno što smo ih isprljali…

Znate li da gdje se nalazi najstariji kesten na svijetu?

Svi onaprosto obožavamo kestenje, no znamo li kakve su njegove prednosti i zbog čega su jako zdravi? Kesteni potiču od drveta pitomog kestena, Castanea sativa, i ubrajaju se u jednu od najstarijih namirnica u ljudskoj ishrani. Najviše rastu na Mediteranu i u južnoj Evropi. Postoji legenda da je to vrlo staro drvo, koje se uzgajalo još prije 3.000 godina u tadašnoj srednjoj Aziji, pa je preko Libana stiglo i do Grčke, a odatle se proširilo do Italije i Sredozemlja. Uzgaja se još u sjevernoj Africi, Maloj Aziji, a postoje i vrste američkog, japanskog i kineskog kestena.

Il Castagno dei Cento cavalli

Drvo kestena može živjeti više od 2.000 godina u prirodnim šumskim uvjetima, i jedno od najstarijih i najpoznatijih stabala kestena je stablo kestena koje se nalazi u gradiću Sant Alfio, smještenog u blizini vulkana Etna u pokrajini Catania, na Siciliji. Procjenjuje se da je taj kesten, kojeg Talijani nazivaju Il Castagno dei Cento Cavalli, Kesten od stotinu konja, star između 3.000 i 3.500 godina! Spada u jedno od najvećih i najstarijih stabala na svijetu, zabilježeno i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Legende kaže da je kraljicu Giovannu od Aragona i njeno društvo od 100 vitezova, tokom putovanja na planinu Etna, zahvatila jaka grmljavina i da se ispod krošnje baš ovog kestenovog drveta sklonila cijela četa od 100 vitezova na konjima.

Najstariji kesten na Siciliji

Plod kestena raste u bodljikavom zelenom omotaču zvanom šiljak, koji se otvara i pada sa drveta kada plod sazri. Sezona kestena je relativno kratka, od oktobra do decembra. I tada ih jedemo pečene, kuhane, u pireu, tortama…

Kestenje je zdravi superfood bogat vitaminom C

Kesten je jedinstveno voće i od pamtivijeka je bilo smatrano zdravom i izuzetno kvalitetnom namirnicom zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava.

Bogat su izvor proteina i imaju nizak sadržaj masti. Plodovi kestena sadrže otprilike 40% vode i imaju manje masti i kalorija od drugih orašastih plodova, kao što su bademi ili orasi. Kesten je namirnica bogata škrobom, oko 44%, dvostruko više nego krompir. Zbog velike količine škroba sličan je sastavu žitarica pa se u Kini, Japanu i Južnoj Europi smatra jednom od važnijih namirnica čije brašno se koristi i za pripremu kruha. Prije pedesetak godina kesten se dosta koristio u ovim predjelima južne Evrope i osiguravao je preživljavanje velikog broja planinskog stanovništva i seljaštva u brdskim predjelima Europe.

Kesten ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osoba osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Zbog visokog udjela škroba, polisaharida, ima veliki energetski kapacitet i dobro je probavljiva namirnica, koja daje osjećaj sitosti, pružajući odličan nivo energije tokom dana, istovremeno pomažući u sprječavanju varijacija nivoa šećera u krvi.

Stoga predstavlja dobar izbor za sve one osobe koje paze na dobru liniju i provode dijete za mršavljenje. Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Kesten je jedino orašasto voće s vitaminom C i bakrom, a kao snažni antioksidansi oba podržavaju tjelesnu proizvodnju kolagena, neophodnog za zdrave zglobove i kožu, a također osnažuju vaš imunološki sistem i pomažu u borbi protiv infekcija, prehlada i gripe.

Pola šolje sirovog kestena obezbeđuje 35% do 45% dnevnih potreba za vitaminom C, a kuhanjem gube određenu količinu vitamina C. Međutim, čak i kuhano kestenje i dalje obezbjeđuje 15% do 20% dnevnih potreba za vitaminom C.

Sirovi kesten

Nekoliko antioksidansa prisutnih u kestenima, kao što su galna i elaginska kiselina, smanjuju mogućnost srčanih bolesti, smanjuju inzulinsku rezistenciju i ograničavaju rast tumora. A karotenoidi lutein i zeaksantin, koje nalazimo u kestenima, sastavni su dio retine naših očiju, pa štite mrežnjaču od bilo kakvog oštećenja uzrokovanog prekomjernim plavim svjetlom koje iziaviju mobiteli, televizori, kompjuteri…

Kesten je bogat bakarom, mineralom koji pomaže u metabolizmu željeza prisutnog u krvotoku, koji podstiče stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca, i izvanredan je u borbi protiv anemije. Bakar je ključni nutrijent za naš organizam, jer nedostatak bakra može uzrokovati anemiju, osteoporozu i nepravilan rad srca. Kesten je dodatno izvrstan izvor željeza i djelotvoran u terapiji anemija uzrokovanih manjkom željeza.

Kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrća, a potrebna za rast ćelija i sintezu DNA, te normalan rad nervnog sistema, osnaćuje mogućnost začeća, a tijekom trudnoće osigurava pravilan razvoj fetusa.

Sadrži i dosta minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan. Kalijum je efikasan u poboljšanju dotoka krvi u mozak, što mozak održava dobro oksigeniranim i podmlađenim, te održava nervni sistem zdravim. Također poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Kesten

Kesten nadoknađuje istrošene energetske zalihe u tijelu, obezbjeđuje unos visokovrijednih minerala, daje snagu i potrebnu čvrstoću našim mišićima, jača naš imuni sisteem.Vlaknaste materije koje sadrži kesten obezbjeđuju volumen vašoj stolici, čineći pražnjenje crijeva lakšim i redovitijim.

Kesteni mogu pomoći u kontroli šećera u krvi, jer kao dobar izvor vlakana smanjuju porast šećera u krvi usporavanjem apsorpcije šećera u krvi. Kesten posjeduje jedno posebno svojstvo, koje mu osigurava primjenu u terapiji osoba koje boluju od proširenih vena i hemoroida.

Ima protuupalno svostvo, te zbog prisustva antioksidanasa, kao što su pomažu vitamin C, galna i elaginska kiselina i druge polifenole, smanjuju upalui pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Prisustvo tanina i flavonoida, također mogu pomoći u suzbijanju upale, pa je kesten idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume. Preporučuje se i kao izvanredan antiageing sastojak, za sprječavanju prijevremenog starenja. Zbog toga što se kesten lako probavlja mogu ga koristiti i osobe koje boluju od gastrointestinalnih smetnji. Pomaže kod bubrežnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportistima, trudnicama i starijim osobama.
 

Pečeni kesten

Kako pripremiti i koristiti kesten?

Kesten možete koristiti na bezbrj načina, kuhane, pečene, a možete koristit i kao čaj, med, tinktuu…

Čaj od kestena ublažuje simptome astme i kašalj. I najbolje je napravite čaj tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. I pijte ga 2-3 puta dnevno.

Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Tinktura od dijelova kestenove kore i ploda vrlo je djelotvornom protiv hemeroida, a pozitivno utiče i na vene. Kora kestena i drvo bogati su taninom  pa se upotrebljavaju kao adstringensi kod povrijeđene kože.

Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih ozljeda kože.

U ovoj jesenjoj sezoni uživajte u ovim čarobnim jesenjim plodovima. ‘Em su posbno ukusni em su zdravi. Bolju kombinaciju ujesen nećete lako pronaći.

Photo: lasicilia/excursioneetna.it/citizenofstuttgart/tesco/css.ch

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kako uštedjeti

Želite ipak nešto i uštedjeti? Evo 6 načina kako to izvesti

Rastuće cijene namirnica stavljaju mnoge obitelji pod financijski pritisak. Mnogi koji su nekad trošili 50 funti (60 eura) tjedno na osnovne namirnice sada se...
važnost učenja u poslovanju

Neznanje je blagostanje