Kolači od jabuka obično su deserti koji su obilježili svačije djetinjstvo. Urnebesno ukusan i sočan kolač od jabuka moguće je napraviti u bilo koje godišnje doba jer jabuka uvijek ima. Prave se brzo i od jednostavnih sastojaka, a ukoliko slijedite recept svakako bi trebao ispasti odlično.
Ukusni, kremasti kolač od jabuka koji vam donosimo u nastavku je vrlo osvježavajući zbog čega će biti idealan u ovim vrelim ljetnim danima.
Sastojci za kolač od jabuka:
Biskvit:
- 5 jaja
- 100g šećera
- 100g brašna
- 5g praška za pecivo
- 50ml mlijeka
Krema:
- 1 kg očišćenih jabuka isječenih na kockice
- 0,5l vode
- 150g šećera
- aroma vanilije
- 80g pudinga od vanilije
- 300 ml slatkog vrhnja
Pročitajte više: Neodoljivo ukusan kolač od narandže!
Priprema kolača od jabuka:
- Žumanjke i bjelanjke odvojiti, a potom bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
- U žumanjke dodati šećer, aromu vanilije te mlijeko, a potom i sitno prosijano brašno i prašak za pecivo te dobro umutiti mikserom.
- Smjesi od žumanjaka lagano dodavati snijeg od bjelanjaka, te miješati kuhačom. Kada je smjesa kompaktna izliti je u kalup (promjer 30 cm) i peći 25 minuta na 200℃.
- Dok se bikvit peče, pripremite kremu. Jabuke, vodu i šeće kuhajte sve dok se jabuke ne počnu raspadati. Puding od vanilije dobro umutite u 30ml vode i dodajte smjesi.
- Smjesu malo prohladite, a potom je izlijte na ispečeni biskvit. Nakon što se krema potpuno ohladi, umutite 300ml vrhnja za šlag i prelijte preko.
- Kolač dobro ohladite prije serviranja, najbolje preko noći.
Prijatno!