Da li zbog magične arome mljevenih sjemenki rogača ili svježine koju mu daruju naribane jabuke, ovaj je jednostavni kolač definitivno miljenik među ženama. Naprosto ga svi obožavaju. On mami uzdahe i o njemu svi pričaju kao o nekom najčarobnijem slatkišu na svijetu.
Zlata vrijedna zrna s Mediterana
Rogač, latinski Ceratonia siliqua, je inače jedna od najstarijih mediteranskih biljaka, stara gotovo 4000 godina, koja je poznata kao biblijska hrana kojom se hranio Ivan Krstitelj, te odatle potiče i njemački naziv za kruh s rogačem, Johannisbrot. U antičko doba, ta neugledna duguljasta, tamnosmeđa mahunarka, služila je i kao mjera za vaganje zlata. Obzirom da sjemenke rogača, kako god ih čuvali, i svježe i suhe, imaju istu težinu, njihova je težina od 0,18 g po sjemenci bila ekvivalent 1 karatu zlata. A naziv karat potiče od grčke riječi keration što znači zrno rogača.
Eto, tako je taj neugledni, ali nutritivno izvanredno vrijedni rogač, svoju vrijednost i kvalitetu potvrdio i u zlatu.
Zbog svoje arome i niskokaloričnih vrijednosti koristi se za spravljanje kolača, dodaje se čokoladama, kafi, čak potiče i mršavljenje. No, ono što je najvažnije je njegov antidijaroični efekat usljed velikog prisustva tanina. Rogač zaustavlja proliv, naročito kod dojenčadi i male djece, štiti crijevnu sluznicu, svojim sluzima ju oblaže i smanjuje otok i upalu sluznice. Vrlo je ovo vrijedna informacija za sve one koji usljed različitih probavnih smetnji pate od proliva. Dobro je znati da rogač ne sadrži kofein i teobromin, te stoga nije bitan alergen.
A znate li da su, ne tako davno, operni pjevači sjemenke rogača žvakali kako bi pročistili grlo i glas. Danas ga rijetko ko žvače, ali zato u ovom zamamnom kolaču čarobnog mirisa svi rado uživaju. I uvijek mu se iznova vraćaju.
Priprema kolač od rogača:
4 jaja
1 šolja ulja
1 šolja smeđeg šećera/cca 200 g
1 šolja brašna/cca 200g
½ šolje mlijeka ili ½ mineralne vode*
½ vrećice praška za pecivo/ 5g
100 g rogačevog brašna
2 srednje naribane jabuke
limunov sok
50-80 g čokolade za kuhanje
Žumanca odvojiti od bjelanaca i umuutiti sa šećerom, dodai mlijeko ili mineralnu vodu, te brašno prosijano sa praškom za pecivo. Dodati i rogačevo brašno, te naribane jabujke posute sa 2-3 čajne kašike limunovog soka. Kolač peći u zagrijanoj rerni na 180 C 30-35 minuta. Otopite čokoladu i napravite glazuru s kšikom mlijeka i kockicom malsaca, pa prelijte preko vrelog kolača.
*Mlijeko možete zamijeniti s mineralnom vodu jer će vam kolač bolje narsti u rerni.
Photo: No Gluten Lab/Irfan Redžović