Osim po prepoznatljivom obliku, kuglof je poznat po izrazitoj mekoći. U njega često dodajemo različite arome i dodatke kako bismo ga obogatili, a među najpopularnijma su grožđice, limunova kora i narandže. Osvježavajući recept za ovaj bezvremenski kolač s narandžom pronašle smo na Instagramu.
Sastojci
Tijesto
- 2 velika jaja
- 180 ml maslinovog ulja
- 1 kašika korice od narandže
- 60 ml soka od narandže
- 280 g kisele pavlake
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 300 g glatkog brašna
- 3 male kašice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
Glazura
- 130 g šećera u prahu
- pola kašikice ekstrakta vanilije
- 1-3 kašike soka od narandže
Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!
Priprema
- Rernu zagrijte na 160°c, a kalup za pečenje pospite brašnom.
- U zasebnu posudu stavite ulje sa jajima, šećerom, vanilin šećerom, koricom i sokom od narandže, pavlakom i vanilijom. Sve izmiješajte dok se ne sjedini.
- U brašno dodajte prašak za pecivo i sol. Prosijajte i dodajte u smjesu. Kratko pomiješajte da se sve sjedini.
- Sipajte u kalup i pecite oko sat vremena. Pečeno ostaviti u kalupu 10-15 minuta. Zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki.
- Red je na glazuri. Pomiješajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Postepeno dodajte malo po malo soka, tek toliko da glazura bude gusta.
- Prelijte glazuru preko kuglofa i ostavite da se osuši. Kolač ostavite da se hladi.
Pročitajte više: Princes krofne – recept za omiljenu laganu slasticu
Kako poslužiti kuglof?
Kuglof se najčešće poslužuje kao desert uz kafu, čaj ili mlijeko (obično ili čokoladno). Najčešće se poslužuje ohlađen i narezan. Prije rezanja pričekajte da se posve ohladi kako se ne bi raspao. Koliko će kriške biti debele ili tanke, u potpunosti je vaša odluka.
Iako kuglof sam po sebi ima bogat okus, mnogi ga vole dodatno zasladiti tako da ga posipaju šećerom u prahu ili cimetom. Uz kuglof možete poslužiti i svježe voće ili pak šlag koji će poslužiti i kao krasna dekoracija.
Foto: Canva