Neki ga zovu vulkanski kolač, ali poznatiji je pod imenom lava cake. Ova se poslastica sastoji od čokoladne kore s rastopljenim središtem koje nalikuje na lavu. Njezina izrada nije teška kako se možda čini, a tajna je u vremenu koje pečete tortu.
Za ovaj će vam recept trebati ukupno pola sata, uključujući pripremu, a bit će dovoljno torte za četiri osobe.
Sastojci
- čokolada za kuhanje
- kipuća voda, količina po potrebi
- otopljeni maslac, 60 grama
- šećer, 120 g
- brašno, 80 g
- 4 jaja
- esencija vanilije, 1 mala žličica
- kokosov prah, 1 velika žlica
Pročitajte više: Zamamni kolač od rogača unijeće miris Mediterana u vaš dom
Priprema
- Rernu zagrijte na 200°c.
- Izrežite i otopite čokoladu za kuhanje iznad kipuće vode. Kad se otopi, dodajte otopljeni maslac u čokoladu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- U drugoj zdjeli izmiješajte brašno, šećer i kokos.
- U trećoj zdjeli istucite jaja.
- Sve suhe sastojke dodajte u zdjelu s jajima. Tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte i mokre sastojke.
- U kalup za pečenje (najbolje silikonski) stavite maslac, brašno i kokos i ostavite 5 minuta. Zatim ulijte smjesu i pecite 10-15 minuta. Znat ćete da je torta dobro pečena ako je iznutra mokra kad je probodete čačkalicom.
- Kad je torta pečena, pažljivo je izvadite iz pećnice i obrnite. Posipajte je šećerom u prahu i bobicama. Vaš lava cake je spreman!
Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!
Kako se poslužuje lava cake?
Ovaj kolač se u pravilu poslužuje topao, tako da se unutrašnjost zadržava tečna i kremasta, dok je spoljni dio čvršći. Naravno, pazite da lava ne bude previše vruća, tako da je ne poslužujte odmah nakon što je ispečete, nego pričekajte nekoliko minuta.
Osim sa šećerom u prahu, lava cake se često poslužuje s voćem, šlagom ili sladoledom. Kontrast između tople tečne unutrašnjosti i hladnih dodataka ono je što mnogi obožavaju kod ove sjajne poslastice.
U slast!
Foto: Canva