Ovo bezvremensko jelo favorit je mnogih koji se žele zaputiti u srce Italije. Slojevi rezanaca, bogatog mesnog umaka i kremastog bešamela, sve posuto sirom, tvore remek djelo koje se otapa u ustima, lazanje – recept koji smo pripremili jednostavno će vas oduševiti. Bilo da pripremate obiteljsku večeru, okupljanje s prijateljima ili ste se jednostavno zaželjeli lazanja, naš recept klasik je koji će zasigurno zadovoljiti vašu želju, a dom ispuniti neodoljivim mirisima.
Lazanje – recept za klasik bolonjske kuhinje!
Organizacija posvećena očuvanje talijanske kulinarske baštine Accademia Italiana della Cucina lazanje je kodificirala kao klasik bolonjske kuhinje. U suštini lazanje se definiraju kao tjestenina pravljena od jaja s raguom od mesa i kremastim bešamel umakom. Ipak, varijanti je mnogo jer recepti su rijetko samo recepti. Oni su odraz ljudskog ukusa i raznolikosti.
Sastojci:
- 250 g svježeg tijesta za lazanje
- 500 g mljevenog mesa
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 vezica peršina
- 1 veća glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 jušna žlica pasirane rajčice
- 400 g rajčica
- 400 g šampinjona
- Origano
- 60 g glatkog brašna
- 60 g maslaca
- 1 L mlijeka
- Lovorov list
- Majčina dušica
- 100 g naribanog parmezana
Pročitajte više: Zaboravite na ‘ne znam više šta kuhati’. Donosimo ideje za ručak!
Priprema:
- Za bešamel umak u loncu rastopite maslac i dodajte mu brašno i pustite da malo poprži bez da postane žut.
- Dodajte mlijeko i dobro miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.
- Dodajte sol, papar, lovorov list i majčinu dušicu. Lagano kuhajte na blagoj vatri 25 minuta.
- Očišćene šampinjone narežite na listiće. Sitno nasjeckajte luk i svježi peršin.
- Rajčice pofurite vrućom vodom, ogulite kožicu pa ih narežite na veće komade.
- U loncu na dobro zagrijanom ulju blago popržite luk, a zatim mu dodajte mljeveno meso, sol, papar i origano. Sve zajedno pirjajte.
- Dodajte češnjak, rajčicu, pasiranu rajčicu, peršin i šampinjone pa sve kuhajte oko 30-ak minuta dok se višak tekućine ne ukuha i smjesa postane gusta.
- Pećnicu zagrijte na 200℃.
- Dno vatrostalne zdjele premažite masnoćom pa ju tanko prekrijte bešamelom. Na njega stavite prvi sloj tijesta pa ponovno bešamel zatim mesni ragu i parmezan.
- Ponavljajte taj korak dok ne potrošite sve sastojke, a posljednji red trebao bi završiti slojem mesnog ragua prelivenog bešamelom. Obilno pospite parmezanom i nakapajte rastopljenim maslacem.
- Lazanje pecite 40 minuta.
- Kad su gotove, još tople narežite na porcije u istoj posudi u kojoj su se pekle.
Preostaje vam samo uživati! Dobar tek!
Autorica: Ivana Vukelić
Foto: Canva