Početak ljeta donosi na naše pijace i vrganje, njihovu ljetnju varijantu. Taj ljetnji vrganj, Boletus edulis, je puno mesnatiji od svog jesenjeg brata vrganja, ima klobuk svjetlije smeđe boje, s izraženom bijelom stabljikom.
Kad ljeto stigne u šumama ga, naročito ako je proljetna sezona bila kišna, nalazimo u crnogoričnoj šumi i ima ga sve do prvih mrazeva.
Ako već niste dovoljno hrabri i odvažni da sami idete u branje vrganja u šumu, onda ih ovih dana lako možete pronaći na svim pijacama i tržnicama. Birajte vrganj koji je po mogućnosti cijeli i kojeg nije nagrizla neka životinja, srna ili zec.
Pročitajte više: Ovaj zdravi doručak sa smrčcima će vam dati sve što trebate za naporan radni dan!
Kad kupujete vrganje okrenite klobuk na donju stranu i pogledajte kakav je ispod, ima li crva ili je površina cijela i netaknuta. Vrlo često ćete naći na pijacama vrganje čiji je klobuk prepun crva i izbjegavajte takve komade gljiva, jer nisu kvalitetni i vrijedni spravljanja bilo kakvog jela u kuhinji.
Jedan savjet vezan vezan za vrganje vam može biti od velike koristi, a to je da se vrganji nikad ne peru, nego se očiste uz pomoć četkice ili ih samo obrišete papirnim ubrusom. Ako ih operete oni povuku vodu, jer su dosta higroskopni i otežate sebi proces kuhanja.
Ljetni rižoto s vrganjima- priprema:
2-3 srednje velika vrganja
100-150 g arborio riže
1 šolja pilećeg temeljca
1 manji crveni luk ili mladi luk
¼ šolje bijelog vina
100 g parmezana ili drugog tvrdog sira
so, biber
maslinovo ulje
peršun, bosiljak
Vrganje očistiti ubrusom ili očetkati četkicom, nasjeći na ploške/rezanca. Luk isjeckati i lagano propržiti na maslinovom ulju, dodati isjeckane vrganje i lagano miješati i propržiti. Doliti malo pilećeg temeljca. U međuvremenu rižu potopiti u malo temeljca (ili vodu ako nemate pripremljen pileći ili pureći temeljac) tek toliko da prekrije rižu otprilike 1 prst/1 cm, kuhati ju na laganoj vatri, 5 minuta, sve dok riža u potpunosti ne upije temeljac/vodu. Prije nego bude skroz kuhana prebacite ju u smjesu s vrganjima, dolijte malo temeljca, nastavite kuhati 7-10 min, dolijevajući pomalo vina, sve dok riža u potpunosti ne bude kuhana.
Na kraju dodajte naribani parmezan, pospite isjeckanim svježim peršunom i bosiljkom i poslužite toplo.
Photo: Anisa Šerak/www.playswellwithbutter.com