Često se pitate kad u marketima ugledate avokado, što biste od njega mogle napraviti. Dobro je znati da je avokado drvo s plodovima istog imena, koji nalikuju zelenoj krušci. Ime mu potiče od astečke riječi ahuacati, što znači testis. I njegova prapostojbina, a i zemlja koja je najveći proizvođač u svijetu, je Meksiko.
Dobro je jesti avokado jer obiluje kalijem, i bogatiji je izvor kalija nego banane, pa je dobar u regulaciji krvnog pritiska. Sadrži vitamine D i K, važnih za zdrave kosti, potom vitamine A, C i E, skupinu vitamina B, te lutein koji podupire zdravlje naših očiju. Također sadrži i oligoelemente magnezij, mangan, zinc, željezo, bakar…
Bogat je masnoćom i čak 77% avokada čine nezasićene masne kiseline, a najvažnija je oleinska kiselina, koju nalazimo i u maslinovom ulju. Idealna je namirnica za različite dijete, kad želite skinuti koji kilogram u zadnji tren, prije odlaska na plažu.
Zreli avokado je svakako najbolje iskoristiti za namaze, recimo guacamola namaz, a onaj tvrđi je idealan za salate. U ovim ljetnim vrelim danima prijaće vam ova ukusna salatu, koju ćete vrlo jednostavno i brzo pripremiti. Idealna je i kao zamjena za ručak, jer ćete dobiti dovoljnu količinu kalorija, masti i proteina.
Salata od avokada i celera – priprema:
1 zreli avokado
1 jabuka
1 stabljika celera
1 crvena paprika
2 manja paradajza
1 manji krastavac
šaka oraha ili badema
šaka grožđica i brusnica
so
maslinovo ulje
limunov sok
rukola, matovilac, bosiljak
Ogulite i isjecite avokado i jabuku na kockice, celer i papriku isjecite na rezance, te paradajz i krastavac na kockice. Isjeckajte orahe i bademe na komadiće. Sve skupa pomiješajte u zdjeli, dodajte soli, začinite s maslinovim uljem i na koncu dodajte limunov sok ili ocat od nara. Ukrasite sa rukolom, matovilcem i svježim bosiljkom.
Ohladite salatu u frižideru 15 tak minuta prije služenja.
Photo: Avokado Junkie/Anisa Šerak